ABELLERA
Ophrys apifera Hudson [1762, Fl. Angl. : 340] 2n = 36
DESCRIPCIÓ BOTÀNICA
La família de les Orquídies es distingeix per tenir les flors ginandres (amb l’estam i el pistil soldats entre si) irregulars, monandres (amb un sol estam doble). Dins la família de les Orquídies, el gènere Ophrys es distingeix per tenir la inserció dels pol·linis basal, flors sense esperons,i amb una bursícula a cadascun dels retinacles. Dins el gènere Ophrys apifera es distingeix pels sèpals rosats, pètals laterals de 1-3 mm, poc vistents, i label suborbicular molt convex. Ophrys apifera (segons Flora Iberica) té els tubercles 2(3) subglobosos, sèssils. Tiges 15-50(70) cm, erectes, lleugerament flexuoses. Fulles basals 5,5-10 × 2-4,5 cm, d'oval- lanceolades a oblongo-lanceolades, obtuses o agudes. Inflorescència amb 4-10(15) flors; bràctees inferiors 25-48 × 7-10 mm, oval-lanceolades, més llargues que l'ovari, agudes, d'un verd clar o groguenc. Sèpals còncaus, glabres, amb el marge revolut, rosats, d'un rosat purpuri o rosat blanquinós; els laterals 10-16 × 5-7 mm, d'ovals a ovals-lanceolats; el central 10-16 × 5-8 mm, oblong, erecte o reflex respecte al ginostem.
Pètals laterals (1)2-2,5(3) × 1-1,7 mm, subtriangulars, velutins, verdosos –de vegades, rosats–. Label 8- 14 × 6-10 mm, suborbicular, trilobat, molt convex –quan s'aplana és amplament obovat a subquadrangular–, subhoritzontal o deflex, de color marró vermellós, velutí ―pèls 0,1- 0,6 mm–; camp basal pla, d'un marró vermellós, amb dues prominències fosques, brillants o falsos ocels, envoltat d'una franja groga o d'un blanc groguenc; lòbuls laterals 4,5-6 × 3-4,5 mm, que formen gibositats còniques, agudes, erectes, en general densament piloses a la cara abaxial, glabres o glabrescents cap a l'adaxial; lòbul mitjà 6,5-9,9 × 6-10 mm, amplament obovat, no emarginat; sinus entre els lòbuls laterals i el lòbul mitjà de 2-5 mm; apicle 1-4 × 2-3 mm, subtriangular, agut, recte, poc conspicu o ocult, d'un groc verdós; màcula central, amb pèls curts i papil·les, poc brillant, bilobulada, que es pot allargar cap a l'àpex del lòbul mitjà, envoltant el camp basal, grisenca, amb tons blavosos, marrons o vermellosos. Ginostem 7,5-10,4 mm, verd o d'un verd groguenc al dors i verd clar o d'un verd groguenc als costats, amb apicle de 2,5-4,2 mm, subtriangular, flexuós. Ovari cilíndric, no torsionat, glabre; superfície de la cavitat estigmàtica d'un verd groguenc. Fruit 2-3,2×0,5-0,8 cm. Llavors 0,3-0,5 mm.
HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA
Al Ripollès es fa entre 650 i 1450 msnm Es troba en prats vora codines, ben assolellats o en marges de camí i de prats o clarianes de pinedes de pi roig. Sobre tot a la meitat meridional de la comarca. A Catalunya escasseja al Pirineu més occidental i a les planures centrals lleidatanes. A Europa es fa a la meitat meridional. I també es troba a Àsia Menor i al Magreb.
PROPIETATS I USOS MEDICINALS
Amb els tubercles es pot preparar el salep. Segons PIUS FONT I QUER cal triar els tubercles més nous, netejar-los amb aigua calenta i posar-los a assecar a l’aire o ajudats d’una estufa. La millor època és quan la flor ja està pansida. Un cop secs els tubercles es poden molt durs i translúcids però si es posen a macerar en aigua es tornen a estovar. El salep conté mucílag (48%)amb gluco-mannà, midó (27%), albuminoides (2.5%) i minerals (3%). Amb 40 grams de salep en pols i 1 L d’aigua es prepara una mena de gelea insípida. Es dona per estroncar diarrees en nens petits. Abans es donava el salep contra diarrees, com emol·lient, i com afrodisíac.
NOTA: més val preservar aquestes flors tan boniques i no arrencar les plantes. Almenys alegren la vista al mirar-les.
Per llegir els noms populars, descarrega't el document