PREPARACIÓ:

Barrejar la mantega i el sucre, afegir-hi l’ou i després la resta d’ingredients. Amassar lleugerament sobre una taula enfarinada. Tallar les galetes amb la forma desitjada i de mig centímetre de gruix. Col·locar-les en una plata enmantegada i enfarinada 15 minuts al forn a temperatura mitjana.

OLI CORPORAL DE MENTA

INGREDIENTS:

  • Un grapat de menta seca
  • 1⁄2 l d’ oli d’oliva

PREPARACIÓ:

Barrejar la menta i l’oli en un pot gran, tapar-ho bé i desar-lo durant una setmana en un lloc calent, una finestra assolellada, a prop de la calefacció, etc. Al cap de la setmana filtrar-lo I posar-lo en un pot opac.

VI AL JULIVERT

INGREDIENTS:

  • 12 branques de julivert
  • 2-3 cullerades de vinagre de vi
  • 500 grs. de mel
  • 2 litres de vi blanc

PREPARACIÓ:

Picar el julivert i bullir-lo amb el vi blanc, el vinagre i la mel. Deixar-lo reposar uns 15 minuts. Filtrar-lo. Embotellar-lo i esterilizar al bany Maria.

TISANA ENERGÈTICA

INGREDIENTS:

  • Fonoll
  • Hisop
  • Margarida Silvestre
  • Menta

Recull fet per l’Associació del Jardí Botànic de Plantes Medicinals de Gombrèn. Sant Joan 2012



PREPARACIÓ:

Rentar i tallar a daus la remolatxa, la pastanaga i la patata. Tallar l’api a rodelles a la vegada que retirarem totes les fibres que puguem. Pelar la ceba i els alls i tallar-los finament. En una cassola, posar l’oli a escalfar i afegir-hi la remolatxa, la pastanaga, la patata, l’api, la ceba i l’all. Saltejar a foc mig un parell de minuts. Afegir-hi les llavors de comí de prat i la fulla de llorer. Afegir-hi el brou ( i sal segons desitgeu). Remenar de tant en tant. Quan arrenqui el bull, tapeu l’olla i deixeu coure el preparat durant uns 15 minuts a foc suau. Tallar els tomàquets a daus i la col llombarda a tires, que afegirem a la cassola passats els 15 minuts dits abans. També hi afegirem el vinagre i el sucre integral. Barrejar tots els components, tapar la cassola i deixar coure a foc suau, uns 20 minuts més. Passat aquest temps, tastar per comprovar la cocció. Treure la fulla de llorer i triturar tot el conjunt fins a obtenir la consistència de crema. Deixar refredar. En el moment de servir, decorar cada bol o plat amb la crema agra (o iogurt), el pebre i l’anet (o cebollí, o julivert...).

MOUSSE DE TONYINA A L’ORENGA

INGREDIENTS:

  • 1 cullerada d’orenga
  • 1 cullerada d’oli d’oliva
  • 680 g de tonyina (en llauna) en oli d’oliva
  • El suc d’una llimona
  • Pebre negre mòlt
  • (És millor preparar-ho el dia abans)


PREPARACIÓ:

Cal triturar, de la manera més fina possible, la tonyina amb l’oli, l’orenga, l’oli d’oliva i el suc de la llimona. Afegir a aquesta barreja pebre al gust; pensant que cal que es noti. Deixar aquesta mousse en un recipient que tanqui bé, unes 24 h en el frigorífic. Servir-ho amb «nachos», torradetes o untar-ho damunt llesques de pa.

Aquestes receptes es van elaborar en motiu de la presentaió del Grup Local de Flora Catalana.