
És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
Estams 5-7(8), iguals, amb filaments de 0,6-2 mm, units a la part inferior, amb la part distal lliure, més curta que les anteres, glabres; anteres 6-8 mm, el·lipsoides, connivents groguenques. Ovari amb-pubescència estrellada amb estil cilíndric, eixamplat a l'àpex, amb pubescència estrellada als 3/4 inferiors, exsert; i estigma comprimit, deprimit al centre. Fruit de 50-200(300) × 50- 100(150) mm, sobrepassant 2-5 vegades el calze, subglobós, el·lipsoide, ovoide, llargament piriforme, esfèric o aplanat, carnós, llustrós, violeta, purpuri, groc, negre, blanc, o d'un blanc-violeta bigarrat. Llavors de 3-4 per 2-5 mm, discoides o sub- reniformes, comprimides, d'un groc pàl·lid o marró clar.
Sembla ser originària de l’Índia, Birmània i la Xina. Va passar a Europa a l’Edat Mitjana a través dels àrabs. Els principals productors són la Xina (34 milions de tones l’any), l’Índia (12) i Egipte (1.5). Cultivada actualment a bona part del món excepte als països molt freds.
Llesques fines deixades remullar unes hores en aigua salda es poden fregir i tenen millor sabor i absorbeixen menys oli que si es fregeixen directament. La samfaina és una barreja d’albergínia, carbassó, ceba, pebrot i tomàquet posada al forn perquè es rosteixi.
Ingerir la polpa tendra sense coure és perillós. Pot produir vòmits i intoxicació. A part, hi ha persones al·lèrgiques a la planta (pol·len, proteïnes, etc) que poden sofrir crisi anafilàctiques amb símptomes respiratoris i gastrointestinals.