
És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
Un cop la planta aèria està ben seca, es poden desenterrar els alls nous. Per assecar ben bé els alls els pagesos tradicionals en fan trenes amb tota la planta. Les trenes de cabeces d’all es mantenen en un racó airejat per tal que no agafin humitat i no es facin malbé. A Catalunya hi ha dues varietats amb DO: alls de Banyoles (morats), i alls de Belltall (blancs). A Belltall (i Passanant), poblet encantador a la ruta del Cister, al límit septentrional de la Conca de Barberà, s’hi celebra una festa a principis del mes d’agost, dedicada a la promoció de la seva varietat d’all.
D’all consta que se’n menjava almenys ja fa 4000 anys a Egipte, a Sumèria i a la Xina, els bressols de la civilització agrícola. Els treballadors que construïen les piràmides en menjaven. Hipòcrates, Dioscòrides i Galè l’aconsellaven, a fi i efecte de prevenir atacs cardíacs, infeccions pulmonars o urinàries, i per prevenir el paludisme. Durant la primera Guerra Mundial els soldats en menjaven i el tenien com a preventiu d’infeccions a les ferides de guerra.
L’all forma part de la dieta mediterrània típica i d’un munt de preparats culinaris:
L’all tendre té més propietats que l’all fregit o bullit. Per als qui el tolerin malament, se n’han fet perles de l’oli d’all. L’oli de les perles d’all conté: 60% de disulfur d’alil, 20% de trisulfur d’alil, 10% de tetrasulfur d’alil, i 6 % de disulfur d’alipropil. Per saber més dels principis actius de l’al, vegi’s:
https://phytochem.nal.usda.gov/phytochem/plants/show/88?etÉs tradicional la cura per prevenir moltes malalties a base d’una dent d’all crua amb oli d’oliva, pres en dejú. L’all multiplica de biodisponibilitat de la vitamina B1 (aneurina). Els alls massa forts, o en quantitat excessiva, poden provocar mareig, mal de cap, alguna reacció al·lèrgica, i fins i tot alteracions al fetge. Un factor de risc afegit poden ser les traces d’herbicides emprats durant el cultiu dels alls.
Per llegir més sobre l'all descarrega't el document amb l'enllaç que hi ha a continuació.