És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
LA CEBA (Allium cepa L.)
La Ceba forma part de la dieta mediterrània des de fa milers d’anys. I no diguem ja de la dieta catalana. Recordem que «ser molt de la ceba» significa ser molt catalanista o independentista. A la dieta hispànica la ceba forma part del típic sofregit (all, ceba, tomàquet), o del gaspatxo; i acompanya a moltes verdures. A la dieta francesa la ceba acompanya a la remolatxa i a la pastanga, als hors-d’oeuvre. I forma part de la garbure típica dels Pirineus Atlàntics (alfàbrega, all, ànec, ceba, cigrons, farigola, julivert, mongetes, nap, pastanaga, patates, pebre, pebre vermell, pernil). La salsa provençal es fa amb all, ceba, oli d’oliva i herbes aromàtiques (alfàbrega, julivert, llor, romaní). A la dieta musulmana entra a formar part de la harira, que es pren les nits del ramadà (caldo de verdures, carn de xai, o pollastre o vedella, ceba, cigrons, farina, fideus, julivert, mantega, ou dur, pebre blanc, pebre negre, safrà, tomàquet). També és un dels condiments més abundants del cus-cus. En aquesta ocasió se sol sofregir abans amb molt de sucre. A la dieta caucàsica o de l’Orient Mitjà la ceba forma part dels kebabs (api, carn picada de xai o altres, ceba, fines herbes –anet, cebollí, cerfull, estragó, julivert–, pebre negre, pebre vermell, sal, salsa de tomàquet). A la dieta eslava o russa el borsch és molt típic. Hi ha almenys una variant que es serveix calenta i una altra de freda. El borsch calent pot tenir api, carn (pollastre, porc o vedella), ceba, col, llard, mongetes, pastanagues, patates, remolatxa, tomàquets. El borsch fred pot tenir ceba, crema àcida (en un platet a part), llimona, patata, remolatxa, i sucre.