
És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
El fruit (pepònide), el cogombre, de mida molt variable, és generalment oblong, de cilíndric a subtrígon, de color verd i laxament tubercular quan és immadur; després groc verdós i llis. Les llavors de 8-10 per 3-5 mm, són oblongues i blanquinoses. Pertany a la família de les Cucurbitàcies.
Originària de l’Índia on es cultivava ja fa 3000 anys, el seu cultiu s’ha estès a bona part del món. Els principals productors (2011) són la Xina (47 milions de tones), Turquia (1.7), Iran (2.3), i Rússia (1.2).
Sempre es menja cru, a rodanxes o liquat. Als Estats Units sol ficar-se dins els entrepans o acompanyant l’esmorzar. El gaspatxo sol fer-se liquant cogombre, tomàquet, pebrot i unes miques de vinagre, oli d’oliva, sal, pebrot, ceba, all i molla de pa sec. És força d’agrair quan fa molta calor.