El fruit (pepònide), el cogombre, de mida molt variable, és generalment oblong, de cilíndric a subtrígon, de color verd i laxament tubercular quan és immadur; després groc verdós i llis. Les llavors de 8-10 per 3-5 mm, són oblongues i blanquinoses. Pertany a la família de les Cucurbitàcies.



HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

Originària de l’Índia on es cultivava ja fa 3000 anys, el seu cultiu s’ha estès a bona part del món. Els principals productors (2011) són la Xina (47 milions de tones), Turquia (1.7), Iran (2.3), i Rússia (1.2).

PROPIETATS MEDICINALS

  • antihelmíntic
  • antiinflamatori
  • cosmètic
  • depuratiu
  • desintoxicant
  • diürètic
  • emol·lient
  • protector del cor i dels ronyons
  • refrescant
  • sedant

USOS MEDICINALS

  • àcid úric
  • acne
  • anorèxia
  • arrugues a la cara
  • artritis
  • atròfia muscular
  • barbs
  • càlculs biliars
  • càlculs renals
  • càncer de còlon
  • caspa
  • cistitis
  • cop de calor
  • cremades
  • cucs intestinals
  • dermatitis
  • diabetis
  • disentgeria
  • dispèpsia
  • ferides
  • gota
  • herpes
  • hidropesia
  • hipertensió
  • indigestions
  • insolació
  • insomni
  • mal de cap
  • mal de coll
  • menopausa
  • nerviosisme
  • oligúria
  • pell encetada
  • pell greixosa
  • picadures
  • picors
  • poagre
  • polls al cabell
  • pulmonia
  • restrenyiment
  • reuma
  • tènia
  • úlceres per compressió

USOS CULINARIS

Sempre es menja cru, a rodanxes o liquat. Als Estats Units sol ficar-se dins els entrepans o acompanyant l’esmorzar. El gaspatxo sol fer-se liquant cogombre, tomàquet, pebrot i unes miques de vinagre, oli d’oliva, sal, pebrot, ceba, all i molla de pa sec. És força d’agrair quan fa molta calor.


Per llegir sobre els principis actius i els noms populars, descarrega't el document