
És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
Flors femenines amb el periant subglobulós, amb 2-4 dents al cim embolicant l’ovari que es torna coriaci al final, amb 4 estils molt llargs i soldats per la base. Fruit comprimit, amb 2-4 puntes divergents dures. Llavors vertical.
Sembla ser originària de Pèrsia. Es va introduir el seu cultiu a Espanya cap el segle XI a través dels àrabs. A la resta d’Europa es va cultivar ja extensivament a partir del segle XV. Es pot trobar assilvestrat, però sempre escampat de cultiu i no silvestre. Prefereix sòls rics en nutrients i matèria orgànica i amb força saó. Pot tolerar bé la mitja ombra. El pH ideal és de 6-6.5. En temps calorosos s’espiguen de seguida. La producció mundial està encapçalada per la Xina (24 milions de tones el 2018). Els altres països sumen unes 3 milions més, repartits en com a màxim 1/3 de milió de tones per país.
Són una mica laxants (en especial les llavors), refrescants, baixen la bilirubina i activen el pàncrees i els ronyons. Malgrat la llegenda universal, sostinguda fins i tot pel personatge dels dibuixos animats Popeye ―si bé alguns creuen que en realitat Popeye emprava la marihuana, que era coneguda el llenguatge col·loquial com a espinacs―, el poc Ferro que contenen és poc biodisponible. Podria ser que allarguessin la vida, ja que són antioxidants.
Els espinacs no agraden a tothom. Cuits, i a més si es canvia la primera aigua, ja no tenen tant d’oxalats. Les fulles més tendres es poden menjar amb les amanides. En to cas, sigui com a verdura sola, o en truita, pot ser un aliment sobre tot a l’hivern, de bona qualitat. Potser si la tiroides va poc els espinacs podrien fer augmentar el goll. Una manera força deliciosa de preparar-los és un cop bullits i escorreguts, passar-los per la paella amb pinyons i panses.