
És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
Originària del Nord d’Àfrica (derivant de la silvestre Vicia pliniana) es cultiva a bona part del món, en especial a Europa.
La Nit de Sant Joan es posen tres faves sota el llit. Una pelada, l’altra a mig pelar i l’altra sense pelar. A la mitja nit a les palpentes s’agafa una de les faves. Si és la pelada seràs pobre. Si és la sencera, seràs ric. Si és la mig pelada, seguiràs com ara.
«Això són faves comptades». Era costum els divendres a la tarda decidir un munt de qüestions als pobles medievals entre els caps de família reunits en assemblea democràtica. Les votacions es realitzaven posant una fava (negra o blanca) dins un sac.
El favisme és una intolerància a les faves que progressivament es pot anar agreujant. Provoca mareig, mal de cap i anèmia. També pot donar-se al·lèrgia al pol·len o a la tavella. Les faves com més tendres més digeribles són. Un cop ja han crescut molt són més indigestes i provoquen molts gasos intestinals.
Es venen faves tendres, puré de faves deshidratades, i faves ja seques. Se’n fa el puré falafel (amb all i julivert).