
És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
Pecíol de 0.5-1 cm, glabre, verd. Estípules en general caduques, linears, glabres, membranàcies. Flors en raïms de 25-45 amb olor a ametlles amargues, sense fulles al peduncle. Flors suberectes, pedicels de 4 mm, patents. Receptacle de 3-4.5 mm en forma de copa, atenuat a la base. Sèpals curts, ovats, obtusos. Pètals de 3-5 mm, patents, obovats, enters, obtusos, blancs. Ovari glabre. Fruit en baia globosa negra apiculada, primer verda, després vermella i al final negra, sense pruïna.
VARIETATS: Els fruits de la varietat ‘Camelliifolia’ són més grossos. Altres varietats adients per a fer tanca vegetal baixa són: 'Cherry Brandy', 'Otto Luyken', 'Schipkaensis’ , 'Zabelina'. La varietat 'Otto Luyken' es molt baixa i de fulles estretes i de doble floració (primavera i tardor). La varietat ‘Aureovariegata’ té les fulles amb voravius grocs. La varietat ‘Magnifolia’ té les fulles de fins a 30 × 11 cm.
Oriünd dels Balcans, Turquia, Caucas i Iran, però plantat als jardins de bona part del món temperat (Europa, Amèrica del Nord, Austràlia del SE), sobre tot com a tanca vegetal. A la península hispànica es troba subespontani a la zona de més el Nord, des de Galícia a Catalunya (Collserola, Maresme, Garrotxa). Es planta molt als parterres estrets de les gasolineres. En tot cas creix millor en terrenys de sòl profund ric en matèria orgànica amb molt de C i poca calç. Un gran exemplar és al parc Marion de Biarritz. Fa 14 m d’alçària i 1m de volt de canó.
Els fruits ben madurs són comestibles. En tot cas si el fruit desprenen amargor més val no menjar-los ni crus ni torrats. La llavor sí que és perillós menjar-la, i com més amargant més. De les fulles se’n pot extreure un tint ver i dels fruits un de gris verdós. La fusta, de color gris rosat, es fa servir en torneria, per fer bols, per exemple. El destil·lat o hidrolat serveix per donar aroma d’ametlles amargues als pastissos. L’oli que s’extreu dels fruits s’empra a fer sabons. L’aroma de les fulles triturades adorm i mata els insectes capturats dins recipients petits, sense fer patir l’entomòleg.
El destil·lat, curiosament, està prohibit emprar-lo en cosmètica per la seva toxicitat però no està pas prohibit per a ús intern, contra, per exemple la tos-ferina. En ús extern és perillós si penetra a la sang a través d’una ferida per petita que sigui. En tot cas, un abús donaria lloc a ofec, taquicàrdia, espasmes, convulsions, pèrdua de consciència; i, finalment, la mort.