MARCÒLIC
Lilium martagon L. [1753, Sp. Pl. : 303] 2n = 24
DESCRIPCIÓ BOTÀNICA
Les Liliàcies es distingeixen per tenir les flors dialipètales superovàriques diplostèmones (estams en nombre doble al dels pistils), essent les flors regulars, de simetria trímera, la corol·la no sepaloide, el fruit en càpsula, els pètals sense un nervi central acolorit diferentment, la càpsula triangular i les flors disposades en umbel·la o en caparró. Dins la família, Allium té l’estil ginobàsic (connectat al receptacle), no terminal. I dins el gènere, Lilium martagon es distingeix per tenir les fulles de la zona del mig de la tija verticil·lades, i els tèpals de color morat amb taques més fosques. Les altres dues espècies de Lilium més o menys silvestres a Catalunya són Lilium pyrenaicum (exposat aquí més endavant), de flors grogues; i Lilium candidum (exposat en un altre capítol), de flors blanques. Lilium al món compta, però, amb un centenar d’espècies.
El marcòlic té la tija és ben dreta (fins a 1.5m) i simple. Fa fulles el·líptiques lanceolades agrupades per pisos horitzontals de 6 a 10. Bona part sota la inflorescència està despullada de fulles. Les flors són en raïm lax de 3 a 8, capcotes, amb les 6
divisions enrotllades cap amunt a la meitat distal, de color rosa fosc, amb taques púrpura. Al madurar i fructificar es redrecen. La ceba subterrània és ben groga i de peces estretes ben juntes. El bulb fa 3-5 cm de diàmetre i és ovoide amb escates d’un groc clar. La tija fa 60-180 cm i és de color verd o tenyida de morat i és glabrescent a la zona superior. Les fulles apareixen a la primavera i són més o menys pubescents als nervis del revers; i són força mats. Les fulles de la zona mitjana fan 7-15 × 1-6 cm, i s’agrupen en verticils de 5-10, separats entre ells.
Les fulles són lanceolades, patents. Les dels extrems són menors alternes o gairebé oposades i més aplicades. La inflorescència és un raïm de 1-15 flors, alternes, pèndules, amb bràctees aïllades o en parelles, ciliades al marge (o glabres). Els pedicels són patents i recorbats a l’extrem en plena floració. Les flors no fan olor. El periant és estrellat, amb tèpals amplament lanceolats, de 25-40 × 12-55 mm, i estan molt cargolats cap avall a la punta. El nectari té taques negroses i és més o menys fimbriat. Els filaments estaminals fan 28-35 mm i són de color entre crema i verdós. Les antres fan 8-11 mm i són vermelles (o grogues), amb e pol·len ataronjat. L’estil fa 12-17 mm. La càpsula fa 20-35 mm i és dreta. Les llavors són triangulars i planes amb voravius membranosos, de color marró més o menys clar, fan 7-8.5 × 5.5-6.5 mm. Els grans de pol·len tenen una sol embolcall de 8.5-16 micres (amb exina de 1.5-2.5 micres), i fan 59-85.5 × 38-60 micres
MALURES: Botrytis ellyptica; virus LSV (lily sympotmless virus), fitoplasma de fil·lodis.
NOMS POPULARS
- Alemany: Türkenbund/ Türkenbund-lilie
- Àrab: زنبق بنفسجي
- Aragonès: azuzena de puerto, azuzena silbestre, lidio, azucena silvestre, martagón. Basc/Euskera: citogorria, zitogorri, zitori, zitori gorri, zitori gorria, zitori-gorri,
- Anglès: Martagon lily / Martagon / Turk's cap lily
- Castellà:martagón/azucena silvestre / lirio atigrado / lirio llorón / lirio silvestre/ ajo de antojil/ ajo de antosil/ azucena / azucena de Almodóvar/flor de un día/lirio bravo/ lirio navarro/ samarro.
- Català: marcòlic, lliri morat, marcòlic vermell, consolda, marcori, mariòli.
- Danès: Martagon-lilje / Krans-lilje
- Eslovac: Ľalia zlatohlavá
- Eslovè: Lilija turška / Turška lilija / Zlati klobuk
- Finlandès: Varjolilja
- Francès: Lis martagon
- Gal·lès: Lili fartagon/ Llysiau martagon
- Gallec: cangorea, lirio martagón, lírio-mártago, martagón, perendos, perendoso, perendós, prendehueso, prendoa, prendoso, prendueso, prendóa, prendós, solda consolda, soldaconsolda.
- Holandès: Turkse lelie
- Hongarès: Turbánliliom
- Islandès: Túrbanlilja
- Italià: Giglio martagone
- Japonès: マルタゴンリリー
- Norueg: Krøll-lilje
- Persa/Farsi: سوسن سرخ
- Polonès: Lilia złotogłów
- Portuguès: Martagão, bordões de São José, cangorea, lirio amarello, lirio-martagâo, lírio, lírio-mártago, martagâo, perendós, prendoso, prendóa, sinais.
- Rus: Ли́лия кудрева́тая/ Лилия кавказская / Лилия лесна́я / Сара́нка кудреватая / Ца́рские ку́дри
- Serbi: Шумски љиљан / Šumski ljiljan
- Suec: Krollilja
- Turc: Türk zambağı/ İstanbul zambağı
- Txec: Lilie zlatohlavá/ Lilie zlatohlávek
- Ucraïnès: Лілія лісова
- Xinès:欧洲百合
HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA
És típic de l’estatge montà però arriba als boscos de pi negre i avetoses de l’estatge subalpí (fins els 2100 m snm), dins els boscos o a les clarianes o marges humits. És una espècie protegida. És espècie típica eurosiberiana. A Catalunya es fa a la Serralada Litoral (Maresme, La Selva) Serralada Prelitoral (Serra de Prades, Montserrat), Serralada Transversal i Pirineus. A les vernedes del Maresme l’acompanyen Anemone nemorosa, Doronicum pardalianches, Ranunculus ficaria, Symphytum tuberosum. A les fagedes l’acompanyen. A les comunitats de megafòrbies alpines l’acompanyen Acontium sp. pl., Adenostyles alliariae, Cicerbita alpina, Cicerbita plumieri, Doronicum austriacum, Gentiana burseri, Ranunculus platanifolius, Veratrum album. A les teixedes de Montserrat l’acompanyen Anemone hepatica, Buxus sempervirens, Campanula speciosa, Campanula trachelium, Geranium robertianum, Ilex aquifolium, Sanicula europaea, Viola alba. Els
bulbs dels marcòlics alpins són més reputats com a medicinals.
USOS MEDICINALS
S’empren o bé la ceba (matxucada i aplicada o bullida amb llet i presa), o bé les flors (ungüent en oli per a afeccions de la pell).
- abscessos (BUL + llet, bullit)
- amenorrea UI
- atonia gàstrica (BUL + vi)
- bonys UE
- cabell dèbil UE
- càlculs biliars FLO
- càncer
- caspa UE
- catarro FLO UE
- cistitis
- colze de tenista/miner
- contusions
- cremades UE (+ oli)
- èczemes UE
- estrenyiment
- ferides
- fongs als peus UE
- furóncols UE
- grans infectats UE (+ llet + llard) hemorràgies internes post-part (BUL + milfulles + escorça blanca de pollancre)
- hemorroides
- hèrnies BUL UE
- mal de queixal UE
- mastitis UE
- migranya
- nòduls reumàtics UE
- ossos fracturats BUL UE UI(+ vi) (BUL en truita)
- paràsits
- quists UE (+ sal)
- rectitis
- retenció d’orina
- taques fosques a la pell UE (+ oli) tendrums
- tumoracions UE úlcera estomacal úlceres UE
- voltadits
USOS CULINARIS
Cru, bullit amb llet i mantega, fregit, cuit a la brasa, o assecat (en pols i afegit amb llet a les farinetes de civada), el bulb del marcòlic es menja a Sibèria. Els kyrgyz adoben el formatge d’ovella amb la ceba de marcòlic.
VETERINÀRIA
La ceba de marcòlic capolada fins a fer una pasta homogènia s’aplica allà on s’hagi trencat un corn, s’embena bé i s'immobilitza amb parracs i pals i acaba soldant-se. La pasta barrejada amb vinagre s’aplica al braguer contra la mastitis, o també contra paràsits, nafres o èczemes al bestiar.
PREPARATS
- Emplastre contra fractures òssies o contusions: ceba de marcòlic capolada + resina d’avet + sal + rovell d’ou + alfals.
- Tintura de flors: antiinflamatòria.
LLIRI DE NÚRIA
LILIUM PYRENAICUM Gouan [1773, Illustr. Obs. Bot. : 25] 2n =24
És una espècie protegida als Pirineus i a la Serralada Cantàbrica. Això no vol pas dir que l’administració pública al fer pistes noves la faci desaparèixer. Es fa a les clarianes de les pinedes de pi negre (Pinus mugo ssp. uncinata) inclinades fins a 2300 m snm. Des de la zona de Camprodon a la de Vielha, i més enllà, fins a Astúries. És similar a l’espècie anterior, però, té les flors grogues (amb punts vermells), o molt rarament de color rosat ataronjat, i les anteres les té d’un vermell més clar que el marcòlic. Les fulles no les té disposades per pisos sinó alternes; i són abundants fins la mateixa inflorescència (tot i que a sota són menors). També es cultiva a alguns jardins de la zona pirinenca alta.
Hom l’empra (macerant les flors en licor d’anís o en oli) com a succedani d’Arnica montana, contra cremades, cops, ferides, inflamacions.
PREPARATS
- Emplastre vulnerari per curar ferides: ceba de marcòlic + oli + sal + julivert + malví + carbassina (Bryonia dioica) + Umbilicus rupestris + ruda.
- La ceba del Lliri de Núria cuita es dona al bestiar que s’ha fet mal a les potes. També s’introdueix la pasta dins les ferides del bestiar perquè cicatritzin ràpid.
- Bullida aquesta ceba en llet i barrejada amb llard s’aplica a grans infectats. Cal canviar l’emplastr cada 3 hores.
Per llegir-ne més informació, descarrega't el document