
És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
Sorghum halepense (L.) Pers. [1805, Syn. Pl.,1:101] 2n=40 – La «canyota» és planta vivaç amb soca estolonífera, panícula allargada piramidal amb eix i rames glabres, espigueta fèrtil oblongo-lanceolada, espigueta estèril lanceolada, cariòpside oval-oblonga. Planta silvestre d’Europa meridional, Àsia i Nord d’Àfrica; introduïda a Amèrica i Austràlia. A Catalunya és comuna als guarets i marges de camps excepte al NW i a la part central del Nord.
Probablement oriünd de la regió d’Atbai (desert oriental del Sudan) o almenys n’hi havia allí ja al IV mil·lenni aC. A Etiòpia on es començà a cultivar el segle I aC o bé de l’Índia, on es conreava el segle I dC, o de Mesopotàmia, on se n’han trobat figures datades del segle VII aC. Al Sud d’Europa hi arribà cap a l’any 60 dC. Els segles VII-XIII els àrabs expandiren el seu cultiu per l’Orient Mitjà, Nord d’Àfrica i Sud d’Europa. Cultivat actualment a bona part de països subtropicals, tropicals i de clima temperat. Se n’han obtingut híbrids molt productius (13 Tm de gra/Ha) a partir de 1950. Resisteix bé les sequeres, i activa el seu creixement a partir dels 15ºC. Agraeix tenir disponible al terreny matèria orgànic i adob mineral, però tampoc és gaire exigent. Ressiteix una mica d’excés de salinitat al sòl. Cal sembrar-lo quan sigui segur que ja no vinguin fredorades. Es cultiva tant per a alimentació humana com per a farratge. Els principals productors de melca (2018) són USA (9.3 M Tm), Nigèria (6.8 M Tm), Sudan o Etiòpia (5 M Tm), Índia (4.8 M Tm), Mèxic (4.5 M Tm), Brasil (2.3 M Tm), Xina (2.2 M Tm) i Níger (2.1 M Tm). La producció mundial de gra de melca s’estima en 66 milions de tones (2019), i la de material per ensitjar en més de 22 milions de tones l’any (a Espanya, unes 170.000 tones). A Catalunya el 2007 hi havia unes 1500 Ha dedicades a la melca (270 de regadiu i 1330 de secà). El 2008 s’exportaren 3.700 tones de gra i se n’importaren 872.000 tones. Al món els EEUU produeixen el 25%, i l’estat de Kansas la meitat del país. Àfrica produeix uns 30 milions de tones l’any.
Sorghum almum, Sorghum amplum, Sorghum angustum, Sorghum arundinaceum, Sorghum bicolor, Sorghum brachypodum, Sorghum bulbosum, Sorghum burmahicum, Sorghum ecarinatum, Sorghum exstans, Sorghum grande, Sorghum halepense, Sorghum interjectum, Sorghum intrans, Sorghum laxiflorum, Sorghum leiocladum, Sorghum macrospermum, Sorghum matarankense, Sorghum nitidum, Sorghum plumosum, Sorghum propinquum, Sorghum purpureosericeum, Sorghum stipoideum, Sorghum timorense, Sorghum trichocladum, Sorghum versicolor, Sorghum verticiliflorum, Sorghum vulgare var. technicum.
Diversos pobles africans el tenen com a principal aliment. És un dels cereals més consumits després de l’arròs, el blat, el blat de moro, i l’ordi. Es pot menjar integral o sense closca, en sopes, com a cereal cuit (sense gluten), com a cus-cus, fent-ne pa (kisra), polenta, pastissos, cocs, pasta-eixuta, galetes, etc. El segó de melca es pot afegir a farines sense gluten per donar millor gust al pa. També pot intervenir en l’elaboració de cervesa i altres begudes alcohòliques (burukutu, pito). Es pot trobar melca blanca de cultiu biològic, decorticat, de gra sencer o en farina, molt adient per a dietes veganes o lliure de gluten. Es pot bullir el gra dos minuts a foc fort, després a foc molt suau 40 minuts més i al final 2 minuts més a foc fort, fins que quedi molt poca aigua. S’hi pot afegir al bullir-lo, oli, sal, anet, orenga, pebre, curri, etc. Les llavors germinades s’afegeixen a amanides. I el gra germinat es pot torrar per obtenir una mena de malta base posterior per a la obtenció de cervesa. El gra es pot torrar per obtenir-ne una mena de crispetes, però aleshores les proteïnes seran menys bio-disponibles. Les tiges són dolces però a la llarga podrien resultar tòxiques cures i tendres pel contingut en cianurs. De les varietats de canya dolça se n’obté un xarop molt dolç, edulcorant (cuit). La combinació de fitasa i tannasa fan que el Fòsfor sigui més biodisponible, i els tanins i els fitats disminueixin a la farina. La farina torrada és prou sanitosa i protegeix igualment el fetge.
A Marc 15:23 el que tradueixen per hisop devia ser melca (mullada amb vinagre), cosa que Jesús refusà. La planta (sense llavors) s’ensitja i un cop fermentada es dona al bestiar. Recentment s’empra per a afabricar biodiésel o etanol. La varietat de gra roig s’empra a l’Àfrica occidental per a tenyir, per exemple el formatge tendre wagashi.
Pasturant melca (¿tractada?) els xais poden desenvolupar signes neurològics que inclouen debilitat, atàxia, sacsejada del cap, nuclis, incapacitat per aixecar-se i opistòtons després de pasturar extensions de melca. Poden morir o viure i presentar signes neurològics residuals d'atàxia quan estan estressats. També les ovelles que pasturen l’híbrid S. sudanese × S. bicolor poden donar a llum xais febles i incapaços de pujar. Els xais nounats presenten rigidesa extensora i opistòtons quan se'ls ajudava a posar-se dempeus. L'examen histològic dels cervells revela lesions microscòpiques similars. El canvi predominant és la presència d'ampliacions axonals focals (esferoides) als segments proximals dels axons, que estan restringits als nuclis de la medul·la, el cerebel i el mesencèfal. A més, la medul·la espinal conté esferoides a la substància grisa de la banya ventral als nounats. Els esferoides estan composts per agregats de neurofilaments, mitocondris, cossos vesiculars i cossos densos limitats per una fina funda de mielina. Hi ha gliosis lleu als animals més greument afectats. Hi ha una degeneració walleriana mínima a la substància blanca adjacent als nuclis afectats del cervell i als funículs ventromedials i dorsolaterals de la medul·la espinal. NOTA: en canvi, no sembla tòxic ni per a les cabres ni per a les vaques; i, ensitjat i en bon estat o ecològic, tampoc per a les ovelles.