
És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
Olea europaea és un arbre que pot arribar com a molt a 15 m d’alçària, perennifoli, amb exemplars que tenen a la vegada flors masculines i flors bisexuades i altres que les tenen només masculines o només bisexuades. La base del tronc està molt eixamplada i té molts solcs i sortints. L’escorça del tronc a la zona del mig és més llisa, sempre grisa; i la de les més joves una mica verdosa. Alguns rebrots tenen la punta punxent (típiques de la var. sylvestris o ullastre), i són de secció quadrada, una mica tomentoses, grises, i cobertes de tricomes esquamiformes peltats amb prop de 30 raids fusionats gairebé del tot. Les fulles són lanceolades, oposades, curtament (1-4 mm) peciolades, enteres, amb el limbe de 7-60 × 4-15 mm, més o menys agut o mucronat, amb el dors quasi glabrescent i el revers blanc pels tricomes esquamiformes similars als dels branquillons. Inflorescència de 10-36 mm en panícula axil·lar erecto-patent amb 7-20 flors. Flors bisexuades més abundants que no pas les masculines. Flors amb bràctea (1 mm), pedicel·lades (2 mm) o subsèssils. Calze de 1 mm, en forma de copa, amb 4 dents més o menys desenvolupades. Corol·la de 6-8.5 mm de diàmetre, blanquinosa, amb el tub de 1 mm i els lòbuls de 2-3 × 1.7-2.2 mm, ovals o el·líptics. Estams (2) amb filaments de 0.5 mm, glabre i anteres de 1.5-2 mm blanquinoses o groguenques. Ovari bilocular, amb 2 òvuls cadascun, glabre. Estil de 0.3-0.4 mm que sobrepassa els estams. Estigma de 0.5 mm, bilobulat. Drupa (oliva) de 7-25 × 6-20 mm, d’estretament ovoide a subesfèrica, més o menys simètrica i més o menys apiculada, verda primer, morada tirant a negre després, amb nombroses lenticel·les, i amb un pinyol (rara vegada 2) de 6-15 × 4-7 mm, fusiforme, petri, més o menys rugós. Llavor interior fusiforme, reticulada, quasi llisa, bruna. Abans de la floració les diferències entre les flors bisexuades i les estaminades o masculines ja es fan evidents. A les flors bisexuades el pistil és verd, túrgid i ben diferenciat. Però a les masculines l’estil està ja necrosat i l’esbós d’estigma i l’ovari groguenc estan també necrosats. Els òvuls de les flors bisexuades tenen un sac embrionari bispòric del tipus dels Allium, amb les sinèrgides ganxudes. A les flors masculines la cèl·lula mare de la megàspora no ha sofert meiosis. A ambdues menes de flors, però, a les anteres té lloc la micro- gametogènesis per formar grans de pol·len d’unes 60 micres, tricolporats. El desenvolupament de les flors masculines queda interromput després de la diferenciació de la cèl·lula mare de la megàspora. En aquesta etapa els grans de midó només es detecten a l’ovari, a l’estil i a l’estigma de les flors bisexuades; no es detecta, en canvi, cap gra de midó als pistils de les flors masculines. A les flors masculines els plàstides apareixen com a pro-plàstides.
Essent originària de l‘Est de la conca mediterrània, es va anar estenent per tota la resta de la conca a.C. Durant el segle XIX es va implantar a Amèrica. A Hawaii recentment la var. cuspidata s’ha tornat invasiva; i al SE d’Austràlia ho ha fet la subsp. europaea. Els exemplars més vells hom calcula que han de tenir entre 3000 i 5000 anys i són a Grècia (Ano Vouves) i a Itàlia (Luras, Santu Baltolu di Carana). Els més alts arriben als 15 m d’alçària i els de tronc (perímetre a l’alçada del pit) més gruixut fan més de 15 m de volt de canó (Gorga, Alacant). A Catalunya destaquen les oliveres d’Ullastrell (Baix Empordà), la del Mas Ginesta (Vall-llòbrega, Baix Empordà) – amb 9 m de volt de canó-, la del Pitó (Ascó, Ribera d’Ebre), les d’Ulldecona (Farges d’Arion), la d’Horta de Sant Joan anomenada «Lo Perot» (Terra Alta) – amb 7.5 m de volt de canó-. Al Montsià s’han comptabilitzat unes 1668 oliveres singulars; i, dins la finca l’Arion, unes 200 de la varietat ‘Farga’, de les quals 60 són molt grans i 2 mil·lenàries. A Menorca destaquen les 3 oliveres camí de l’aeroport. L’ullastre (Olea europea var. sylvestris) és molt resistent a la sequera però poc a les gelades. Se’n pot veure a la Costa Brava a la zona entre l’Estartit i l’Escala; o al Garraf vora Jafre; i segurament a bona part de les illes Balears. Les subespècies d’Olea europaea solen tenir una distribució geogràfica delimitada. ― cerasiformis a les Illes de Madeira i Canàries. ― cuspidata es fa al Sud i Est d’Àfrica, Aràbia i Àsia central. (= Olea africana Mill.) ― guanchica es fa a les Illes Canàries. ― maroccana a les muntanyes de l‘Agadir (Marroc). ― europaea es fa a la conca mediterrània i a alguns enclavaments atlàntics. Té formes cultivades (var. europaea = sativa) i silvestres (var. sylvestris = oleaster) ― laperrinei es fa a les muntanyes saharianes (Hoggar, Tibesti, Djebel Marra). A Espanya, que és el principal país productor d’oli d’oliva, hom calcula que hi ha 262 cultivars d’olivera, si bé els principals són uns 24, seguits d’uns 50 secundaris. Diuen que hi ha uns 300.000.000 exemplars que donen uns 7.820.000.000 Kg d’olives cada any de mitjana. La producció d’una any a l’altre pot variar molt i més encara segons la varietat, però en general hom diu de l’olivera que és un arbre anyívol («vecero»).
L’olivera sense espines probablement sigui oriünda de Síria, Líban i Israel, mentre que les varietats amb espines (ullastres) ho sigui de l’illa de Creta. L’extracció d’oli d’oliva ja es feia a Israel i al Líban 3000 anys abans de Crist. A Creta, al palau de Cnossos els aljubs o pithoi, durant el segon mil·lenni, a. C. donaven idea del seu potencial econòmic. Cap a l’any 1500 a.C. l’oli d’oliva a Egipte provenia majoritàriament de Síria i de Creta. Per a ells fou Isis qui ensenyà els homes el cultiu de l’olivera. Cap a l’any 1200 a.C., o poc abans, l’olivera es va anar implantant a Grècia. A la resta de la conca mediterrània hi va anar arribant al llarg del primer mil·lenni abans de Crist a través dels grecs i dels fenicis. Per altra banda, a El Garzel (Almeria) els pobladors del Mesolític ja coneixien l’olivera i n’extreien oli de les olives. Olea chrysophylla és una espècie d’olivera subsahariana que pot haver evolucionat cap a Olea europaea. Però, si fem cas de la mitologia grega, l’olivera va ser creada per la deessa Atenea (Αθήνα) al clavar una llança al terra quan s’estava discutint amb Neptú. A canvi, Posidó regalà als atenesos un cavall que d’una coça va fer sorgir una font d’aigua pura. A l’Odissea, Ulisses es fa un llit al peu d’una olivera amb les arrels de l’arbre. Diuen que l’olivera al peu de la qual Plató s’asseia per parlar a la multitud encara vivia el 1976, quan un autobús hi va xocar i la va destrossar. L’oracle de Delfos va ser qui va donar la idea de coronar amb corones d’ullastre els guanyadors dels Jocs Olímpics. I diuen que Hèrcules va fer-se incinerar amb troncs d’olivera i alzina. Curiosament, aquest costum encara perdura en algunes tribus africanes. La importància de l’oli d’oliva per als romans queda palesa amb l’amuntegament d’àmfores (trencades) que contenien oli. La deixalleria d’àmfores d’oli ocupa una extensió de 150 × 250 i una alçària de 50 m al centre. S’anomenava Mons Testaccio. Va estar activa des de l’època d’AUGUST fins a mitjans del segle III. El 80 % de les àmfores provenien d’Andalusia (La Bètica). Els soldats romans i els missatgers duien sempre una ampolleta d’oli a sobre, potser com un recurs energètic de poc pes o per tractar nafres del calçat. DIOSCÒRIDES (segle I) escriu sobre una mena de goma de l’olivera (elaiómeli) que s’extreu a Palmira (Síria) i que és dolça i més espessa que la mel. Segurament s’extreu cremant els troncs més verds. Aquesta goma aplicada per fora cura la dermatitis seborreica o caspa, la sarna i les excrescències cutànies. Si se’n beuen 2 tassetes, barrejada amb una d’aigua, fa expulsar allò no digerit i ple de bilis del ventre. Però, fa venir son i cal vigilar de no caure en un estat de prostració. Per altra banda, es prepara un oli amb el greix de les tiges que, si s’aplica que no sigui tèrbol a les ninetes, lleva les cataractes; a més, va bé contra tendinitis i les nafres de la lepra. De l’ullastre (agrielaía) escriu que les fulles són astringents i, aplicades triturades, van bé contra erisipeles, herpes i butllofes nocturnes, carboncles, úlceres invasives i panadissos. Amb mel, el cataplasma va bé contra les escares, nafres brutes, i per desinflamar ganglis inflats o altres bonys; i ajuda a soldar la pell que s’hagi desprès del cap per algun accident. Mastegades, les fulles curen també les úlceres de la boca i les aftes. L’aigua de bullir-les també. El suc de les fulles de l’ullastre reté les hemorràgies o la sang de la regla, redueix els estafilomes (petits bonys a la còrnia de l’ull) i les flictenes (butllofes), úlceres o vessaments crònics als ulls. Barrejat el suc amb altres col·liris va bé contra erosions a les parpelles. Per extreure el suc de les fulles cal matxucar-les i afegir-hi vi (o aigua) i exprimir-les per després deixar-ho assecar al sol perquè agafi forma de pastilla. El suc va bé també per curar l’otitis supurant i les úlceres a l’oïda. Finalment, les cendres de les fulles i flors de l’olivera, obtingudes cremant-les primer sota una capa d’argila cuita i després amb vi, i emmotllades en forma de pastilles, es fa servir contra malalties als ulls també. Les fulles de l’olivera cultivada tenen menys potència que les de l’ullastre i per això són més suaus i més adients per als ulls. Les olives aplicades en forma d’emplastre curen també la caspa i les úlceres invasives. L’interior dels pinyols barrejat amb greix i farina cura la sarna de les ungles. Les llàgrimes d’ullastre (dákryon aithipoikês elaías) etiòpic és una matèria groguenca que és útil quan fa petites gotes i és picant. És eficaç contra la debilitat de la vista aplicada com ungüent, neteja cicatrius i leucomes, fa orinar, i fa venir la regla. Introduïda al forat d’una càries en lleva el mal de queixal. És abortiva i ecbòlica, fa expulsar el fetus morts, i cura la lepra i les excrescències Són nombroses les referències a l’olivera al llarg de les pàgines de la Bíblia. La primera cita és la del colom que duia una branqueta d’olivera al bec com a senyal de pau després del diluvi. Al temple de Salomó hi havia portes i estàtues fetes de fusta d’olivera. Durant les fetes del mes setè, que duren una setmana, els israelites tenen que construir cabanyes fetes amb rames d’olivera, de murtra i de palmeres o altres plantes. El dia de Rams pren el nom perquè Jesucrist va ser aclamat com a rei, pujat dalt d‘un ruc blanc, mentre es dirigia a Jerusalem i el protegien amb rames de palmera i d’olivera. També és ben sabuda l’escena de Jesucrist resant a l’hort de Getsemaní, al peu del mont dels Olivers abans de ser condem Per a SANTA HILDEGARDA VON BÎNGEN (segle XII) l’olivera és més calenta que freda i representa a la misericòrdia. Es pot fer un ungüent amb llard de porc guardat de temps i aigua en la que s’hagi bullit l’escorça i fulles de l’olivera. Això s’aplica a zones afectades per dolors reumàtics al cor, esquena, costats, ronyonada. Contra el mal d’estómac es poden coure els fulles i l’escorça en aigua i, un cop filtrada, aquesta s’afegeix al que s’ha fos en una paella (resina de pi i mirra). Amb aquest líquid espès s’aboca sobre una tela de cànem i s’aplica sobre la zona estomacal per donar-li escalfor i millorar-ne el seu funcionament. L’oli d’oliva on s’hi hagin posat flors de violeta i roses a foc molt suau va bé per abaixar la febre. L’oli d’oliva amb les flors de violeta s’aplica també al front contra el mal de cap o en altres zones contra inflamació i dolor.
N’hi ha d’extra-verge que s’ha obtingut a la premsa o al molí de les olives abans que comencin a escalfar-se, i té un grau d’acidesa (% d’àcid oleic lliure) inferior a 0.8. L’oli verge és el que s’obté de la pila d’olives aplicant-hi la premsa més estona, però sense aplicar-hi calor; i el grau d’acidesa ha de ser inferior a 2. L’oli d’oliva normal s’obté aplicant calor i dissolvents a la pila de la premsa, però pot contenir una barreja d’oli verge amb olis refinats resultat dels que no passen el varem de verge; i el seu grau d’acidesa no pot ser superior a 1. L’oli de pinyolada («orujo») és el d’inferior qualitat ja que s’obté del residu de les primeres premsades de les olives. I l’oli ecològic és el que s’obté d’olives no tractades amb productes químics o pesticides. Sol tenir sabor més fort (més dolça, més picant, més amargant). S’ fraudulentament s’hi hagués barrejat altres olis (colza, gira-sol, soja), això es podria detectar ràpidament mitjançant un test PCR de restes d’ADN. La producció d’oli al món està acaparada en un 75% per Espanya (45%), Itàlia i Grècia. Les olives per amanir es cullen quan són verdes i comencen a enfosquir-se, a principis d’octubre, per exemple. Però les d’oli s’han de collir ben madures i negres, passat ja primers d’any. Com més tardana sigui la collita menys aromàtic i més suau, menys verd i més groc serà l’oli. L’oliva que ha quedat en terra donarà un oli amb més acidesa que el que s’ha fet caure i collit directament. La collita es pot fer quan l’oliva no estigui del tot madura a ma, repassant les branques; o donant cops amb vares a les rames deixant que caiguin les olives en terra, que estarà cobert amb lones; o vibrant el tronc amb màquines especials; o recollint-la del terra amb una mena de rasclets circulars, o aspirant-les. L’oli d’un procés no sol barrejar-se amb el d’un altre procés de collita, per assegurar-ne l’homogeneïtat. Sempre es recomana l’oli verge o extra-verge com el més saludable, ja que els altres poden contenir restes químics no desitjats. No convé escalfar-lo al microones, ja que si ho fem afavoriríem la disposició espacial trans als àcids grassos saturats, cosa que facilitaria la formació d’ateromes a les artèries. Les seves propietats i usos medicinals són les següents:
N’hi ha de verdes, tractades amb sosa càustica per llevar-ne l’amargor i estovar-les; i de negres tenyides amb sulfat de Ferro. N’hi ha de verdes adobades amb sal i herbes. N’hi ha de negres assecades al sol amb sal i pell de taronja; o adobades amb herbes. Un cop collides les olives es netegen amb aigua freda i es deixen en aigua neta (renovada cada dia) dos dies. El tercer dia ja es posen en aigua tèbia. I el quart dia, en aigua calenta. A més, el quart dia se’ls fa un tall a cadascuna i s’hi afegeix una mica de sal i de vinagre a l'aigua. Al final del dia es posen ja en pots de vidre. Als pots, abans s’hi ha d’haver posat una fulleta de llentiscle (Pistacia lentiscus), una dent d'all, una fulla de fonoll tendra, una rameta de sajolida (Satureja montana), unes rametes de farigola (Thymus vulgaris), unes fulles d'orenga (Origanum nitens), uns granets de comí (Cuminum cyminum), un polsim de pebre blanc; i, òbviament, aigua. En aquest cas, molt calenta. I també vinagre i sal, sense passar-se; i unes gotes d'oli abans de posar la tapa. I així es deixa reposar un mes, tapat, però no hermètic. D'alguns pots en pot sobreeixir líquid. O sigui, que cal parar compte amb el que es pugui mullar a sota. També es pot fer una salsa per acabar-les d'adobar abans de menjar-les, a base d'ametlles torrades picolades, oli, orenga de les pizzes, i grans de comí castellà picolats; i una mica de pebre vermell picant. Però això és només una de les moltes receptes possibles. N’hi ha que ho fan tot més senzill i a l’aigua només hi posen sajolida i sal. Una bona presentació de les olives és l’anomenada olivada, pasta d’olives negres llista per untar o afegir a la pasta eixuta.
En general l’oli d’oliva és antiinflamatori, ascaricida, repel·lent de serps, febrífug, antisèptic, carminatiu, cicatritzant, laxant, emmenagog , i en grans quantitats (i amb bicarbonat sòdic) vomitiu.
L’oleuropeòsid actua sobre la musculatura llisa com antiespasmòdic; i a més dilata les coronàries, combat les arrítmies i els espasmes de la musculatura estriada. És útil contra la hipertensió. Els fenols de l’oli d’oliva verge (hidroxi-tirosol; oleuropeïna; oleocantal; lignans) tenen efecte antitrombòtic i vasodilatador a les coronàries. L’oleopeurina té efecte antioxidant, antihipertensiu, hipoglucèmic, hipocolesterolemiant i cardioprotector, antiinflamatori del teixit ossi i regulador de l’obesitat. L’extracte de fulla d’olivera redueix dràsticament la producció de mediadors inflamatoris (NO, PGE2, en macròfags RAW264.7 desencadenada per lipopolisacàrids. En aquesta acció antiinflamatòria hi està implicada la reducció de l’expressió genètica de IL-6, iNOS i MMP-9, COX-2 ICAM-1, i la reducció de l’activació d’AP-1 i la paralització de la via MKK3/6, p38, JNK, MKK7, MEK1/2, TAK1 (growth factor-beta-activated-kinase). L’extracte de les fulles d’olivera protegeix la pell de l’envelliment que els raigs UV tendeixen a produir. L’extracte frena l’expressió genètica de MMPs, COX-2, IL-6, TNF i restaura les nivells de col·lagen I, filagrina i sirtulina-1; i també inhibeix l’activitat dels enzims activadors de l’AP-1 com ERK1/2, p38, JNK a la pell. El pinoresinol actua contra el càncer de còlon (colorectal) i ho fa inhibint la via PI3K/Akt/mTOR. L’àcid maslínic és el triterpè pentacíclic més abundant a les olives. És hipoglucemiant, antioxidant, cardioprotector i antitumoral. Inhibeix una mica el citocrom CYP3A4 al fetge humà. L’àcid maslínic protegeix les neurones corticals del dany per privació d’Oxigen i de glucosa. A més, té efecte anticancerigen, antivíric (contra HIV) i antiinflamatori. Incremente la ràtio Bcl-2/Bax i frena la producció de NO i l’expressió de iNOS que la doble privació desencadena normalment. Als astròcits corticals l’àcid maslínic els incrementa el contingut en glucogen i prevé l’excessiva glucogenolisis que la norepinefrina indueix. I ho fa inhibint la fosforilasa del glucogen. Per tractar la isquèmia cerebral ve bé l’àcid maslínic combinat amb MK-801. Aquesta combinació té efecte neuroprotector i això es palesa per l’atenuació del receptor de NMDA (N-metil-D- aspartat). L’àcid maslínic a més promou l’expressió de GLT-1 i de GFAP post-isquèmica. Això en injeccions al ventricles cerebrals (en rates). L’àcid maslinic a 58 microM és letal (DL50) per a taquizoids de Toxoplasma gondii i a això s’afegeix la inhibició de les proteases. Una injecció subcutània d’extracte hidroalcòholic equivalent a 13.5 g de fulles abaixa la glucèmia un 25% al cap de 150 minuts en conills. L’àcid oleanòlic activa la TGR5 (proteïna receptora activada per la bilis), abaixa la glucosa sèrica i els nivells d’insulina quan la dieta és massa rica en grasses, i augmenta la tolerància a la glucosa. L’àcid oleanòlic i l’oleuropeïna tenen el mateix efecte. Penicillium canescens i P. commune són responsables almenys d’una part de l’efecte antibacterià de les fulles d’olivera, tant contra Gram+positius (Bacillus ceres, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus) com contra Gran-negatius (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa). I Alternaria alternata ho és almenys en part de l’efecte antifúngic contra llevats (Candida albicans, Candida glabrata, Candida parapsilosis), gràcies a almenys els components volàtils com ara 3-metil-1-butanol; fenil-etil-alcohol. Els lípids del pol·len de l’olivera fan que augmentin CD1d i CD86 a les cèl·lules dendrítiques derivades de monòcits. Aquestes poden activar aleshores a les cèl·lules iNKT a través d’una via que depèn del CD1d. L’hidroxi-tirosol inhibeix amb MIC entre 1 i 32 ppm Agrobacterium tumefaciens, Hemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Pseudomonas savastanoi, Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, Vibrio alginolyticus, Vibrio cholera, Vibrio parahaemolyticus. L’extracte de les fulles fet amb metanol o el fet amb etanol suprimeixen la producció de NO als macròfags RAW264.7 estimulats amb LPS, Pam3CSK4 o amb àcid poli- inosínic:poli-citidílic, i això sense provocar-hi cap efecte tòxic. També redueixen la producció de PGE2, l’expressió genètica de COX-2, iNOS, IL-6, IL-1beta, TNF-alfa. I això, segurament, frenant la translocació del p65 i del p50, que són factors nuclears de la subunitat del NF-kappaB; i també frenant els Src i Syk. En definitiva, els extractes actuen com antiinflamatoris. L’oleuropeïna de les fulles d’olivera i l’oleacina de l’oli d’oliva poden restaurar les funcions biològiques de les cèl·lules progenitores de l’endoteli que l’angiotensina II pugui haver afectat i ho fan tot activant la via Nrf2 i l’expressió de la heme-oxigenasa-1. També fan que s’incrementi l’activitat i la proliferació de la telomerasa i que minvi la formació de ROS i la senescència cel·lular. I restauren la capacitat de migració, adhesió i formació de túbuls en aquestes cèl·lules, revertint l’efecte nociu de l’angiotensina II. L’oleuropeïna de l’extracte de les fulles d’olivera inhibeix l’apoptosis a les cèl·lules PC12 que la 6-hidroxi-dopamina tendeix a provocar. O sigui, que pot ser un tractament a avaluar contra el Parkinson. L’extracte de fulles d’olivera a les vies respiratòries altes fa que minvi l’expressió de vimentina i augmenti la d’E-cadherina respecte a quan la mucosa és excitada per TGFbeta1-. O sigui que l’olivera hi té un efecte antiinflamatori quan hi ha rinitis o sinusitis.
El principal focus possible d’intoxicació són els pesticides afegits a les fulles o a les olives, o als dissolvents residuals a l’oli de mala qualitat. Un excés d’oli d’oliva pot irritar el pàncreas o pot fer vomitar. El més comú, però, és el problema de l’al·lèrgia al pol·len de l’olivera que es manifesta a Catalunya cap el mes de maig en força persones exposades. Com que els Ligustrum i els Fraxinus són de la mateixa família, sol haver-hi al·lèrgies creuades amb les de l’olivera que es manifesten en altres èpoques de l’any coincidint amb la floració d’aquest gèneres. El símptomes són: rinitis, conjuntivitis i asma bronquial. La goma exsudada del tronc, ingerida, també pot donar estat de prostració (segons DIOSCÒRIDES).