OLIVERETA
Ligustrum vulgare L. [1753, Sp. Pl. : 7] 2n = 46
DESCRIPCIÓ BOTÀNICA
L’olivereta és un arbust normalment de 1.5 m d’alçària però que pot arribar als 3 m, de fulles oposades, decussades, enteres, glabres, lanceolades, coriàcies, quasi persistents però al final caduques, de flors blanques, oloroses, en raïms atapeïts terminals, i fruits negres al madurar, rodons, de 6-8 mm. Les flors són bisexuades, actinomorfes, tetràmeres. Estams 2 inclosos i adnats a la corol·la amb anteres amb 2 teques de dehiscència longitudinal. Pol·len tricolporat. Carpels 2 fusionats, ovari súper, bilocular, amb 2 òvuls pènduls per cada lòcul, de placentació axial. Òvuls amb un sol tegument i amb la nucel·la amb poques cèl·lules. Estil únic acabant en estigma bífid. Nèctar segregat pels òvuls. Inflorescència de panícules terminals de perfil oval-piramidal, densa. Corol·la de 4-6 mm, de color blanc crema, gamopètala, més o menys obcònica o en embut, amb 4 lòbuls en forma de caputxa, i tub menys llarg que els lòbuls. Calze gamosèpal, petit (1 mm), campanulat amb 4 lòbuls. Escorça de color gris castany verdós llisa, amb lenticel·les d’1 mm, arrodonides o el·líptiques travessades.
Branques joves amb pubescència diminuta. Les fulles són més arrodonides com més basals siguin. Pecíol de 2 mm. Limbe de les fulles basals de 12 ×16 mm. Limbe de les fulles apicals: 10-15 × 30- 40 mm. La família de les Oleàcies, que compta amb unes 600 espècies agrupades en uns 29 gèneres, es distingeix per les flors gamopètales, superovàriques anisostèmones, el fruit en drupa o baia. En el cas del gènere Ligustrum el fruit és en baia. La sotstribu (dins la tribu Oleeae) de les Ligustrinae es distingeix per l’ovari amb 2 òvuls pènduls a cada lòcul.
HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA
És espècie típica europea, i de la part més occidental de l’Àsia, i del Magreb; introduïda a Amèrica del Nord, SE d’Austràlia, i a jardins del Japó. Es fa a marges de boscos i de bardisses de l’alzinar i les rouredes, preferentment sobre sòls calcaris amb saó, no massa rics en nutrients però on no hi hagi res de salinitat; arriba fins a uns 1300 m snm. Solen acompanyar-la: Brachypodium sylvaticum, Coriaria myrtifolia, Crataegus monogyna, Clematus flammula, Cornus sanguinea, Euphorbia amnygdaloides, Hedera helix, Prunus spinosa, Pteridium aquilinu, Rosa canina, Rubus ulmifolius, Rosa semperviren, Rubia peregrina. A Catalunya es troba arreu, llevat de a les planes àrides i a l’alta muntanya. A la península hispànica es pot trobar dispersa arreu excepte al terç SW.
CURIOSITATS
Aleheña, o denominacions similars, venen de l’àrab Al-hinna. Però l’autèntica henna és la Lawsonia inermis, i s’empra encara avui per a tenyir el cabell, principalment de color roig. Al poble d’Olivella (El Garraf), o almenys en el seu terme, sí hi ha aquesta planta, tot i que els habitants pensen que el nom del lloc deriva d’Olivera. Per altra banda, és curiosa l’equivalència entre el privet anglès (nom de la planta) i el privet rus (salutació molt informal). L’etimologia eslava ens diu que el mot privet deriva de “que se’n parli”.
HISTÒRIA I ESOTERISME
La planta era coneguda pels clàssics del segle I: PLINI II, VIRGILI, DIOSCÒRIDES.
Per a NICHOLAS CULPEPER (segle XVII), el «privet» és planta regida per la Lluna. S’empra per rentar nafres, reduir inflamacions i estroncar secrecions. L’oli on s’hagin macerats les seves flors al sol és molt bo contra les ferides inflamades, i ple mal de cap per excés de calor. El destil·lat aquós o hidrolat de les flors refreda, asseca i desinflama, el ventre, l’estómac, la matriu, ja sigui pres ja sigui aplicat per fora. També va bé quan es treu sang per la boca o per altres parts i contra el llagrimeig als ulls.
Relació entre Sant Cugat del Vallès i l’Olivella: SANT CUGAT era un home fort, alegre, i que atreia moltes amistats. Un germà seu era SANT FELIU. Germà potser no en sentit estricte, sinó simbòlic. Ambdós varen morir com a fruit de la persecució de DIOCLECIÀ, l’any 304. Provenien de Tunísia. Al segle VI, es constatà la tradició de “spargere ligustri” a la seva tomba. És a dir, adornar-la amb branques d’Olivella. Varen passar pocs anys des de la degollació de Sant Cugat, al poble homònim ara del Vallès Occidental, el 304, fins al reconeixement oficial del cristianisme com a religió de l’imperi romà (313). El simbolisme de l’Olivella pot ser doble: com a triomf dels homes forts i honorables, d’una banda, i com a planta que malgrat sigui tallada i retallada, torna a brotar. Aquesta devia ser la intenció dels cristians companys de Sant Cugat. A més, la planta tant es troba a Tunísia com a Catalunya. Les baies ens recorden la sang dels màrtirs, però l’olor de les flors, la glòria celestial.
PROPIETATS MEDICINALS
- amargant
- antiinflamatòria FLO
- astringent FLO FUL ESC
- deshabituant del tabac (glopejant aigua de les fulles)
- immunoestimulant (incrementa el nombre de cèl·lules auxiliars T)
- laxant ESC
- vulnerària
USOS MEDICINALS
- amigdalitis FUL FLO
- ciàtica FLO + oli UE
- diarrea
- estomatitis
- hemorràgies
- kraurosis FUL
- leucorrea FUL
- mal de cap
- nafres a la boca FUL
- nafres d’evolució lenta petites FRU
- remei general FUL
- tumor d’úvula FUL
- ulls que llagrimegen
ALTRES USOS
- L’aigua de les fulles s’empraven per netejar ferides o simplement com sabó.
- El suc dels fruits, de color blau/violeta, s’emprava per a acolorar alguns vins, i també, simplement, com a tinta per escriure.
- L’escorça s’emprava per a tenyir la llana de groc verdós, amb alum com a mordent. Els fruits la podien tenyir de violeta morat, també amb alum com a mordent.
- Les rames s’empraven per pegar els nens molt petits.
- És planta decorativa, amb flors d’olor agradable, que pot fer tanques als jardins i patis de les cases. Resisteix molt bé tota mena de terrenys i molt en especial la poda intensiva.
- Els branquillons s’empraven per fer cistellets.
- Sembla cert que les corones dels guanyadors en els concursos clàssics d’atletisme eren fetes amb branques d’Olivella, a més de llorer i olivera.
POSSIBLE TOXICITAT
Intoxicació amb les baies: en nens petits ja només 5 baies poden donar lloc a basques, diarrees, i mal de panxa. Més de 10 baies poden donar lloc a convulsions nervioses, depressió respiratòria, hematúria i fallada renal. Per contacte amb la pell poden donar lloc a dermatitis irritativa.
DOSIFICACIÓ
(segons JEAN VALNET)
Per ús intern cal emprar les fulles en decocció: 50 g per litre. Fer-ho bullir només 1 minut. Deixar reposar 15 minuts. Beure’n dos gots al dia. Per ús extern, convé emprar la decocció més concentrada i combinar les fulles amb arrel de Malví.
PRINCIPIS ACTIUS I EFECTES FISIOLÒGICS
- àcid behènic ESC
- àcid behènic: a l’escorça. Cosmètic.
- àcid siríngic ESC
- àcid siríngic: a l’escorça. Antioxidant a 30 ppm (IC40)
- cinchonina
- ligulina: als fruits (matèria colorant)
- malvidina-3-glucòsid FUL
- mannitol: a l’escorça. Contra el glaucoma, inflamacions, nefritis, malaltia de REYE, espasmes, cucs intestinals. I com a edulcorant, per prevenir mutacions, i oxidacions per radicals lliures. És diürètic, i laxant.
- resina ESC
- siringina: a la fulla. Baixa la tensió, és adaptogen, antipirètic. Rebaixa la resposta immunitària, per la via del complement. Rebaixa l’estrès. És neurotròpic y tònic.
- taní: a les fulles i a l’escorça (6-10%). Contra cucs intestinals, bacteris, càncer, diarrea, disenteria, intoxicació hepàtica, SIDA, hipertensió, mutacions, pèrdua de grassa, nefritis, radicals lliures (antioxidant només amb 1/3 de l’activitat de la quercetina), tumors (via xantina-oxidasa i ornitina-descarboxilasa), nafres, virus, càries (via la glucosil-transferasa), immunitat disparada, oxidació de les grasses. Els tanins poden ser psicotròpics, i IMAO (anti-Parkinson).
Per llegir sobre espècies similars més comunes i els noms populars, descarrega't el document