
És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
Estigma voltat per les anteres ala floració. Fruits de 2-4 × 0.4-0.6 cm, de secció circular, atenuats a l’àpex. Llavors de 1.1-2 × 0.5-1.1 mm, anguloses, prismàtiques. És fàcil d’observar en pocs minuts com s’obre una flor a partir d’una poncella. També com cauen les flors, que duren només un dia o dos. Grans de pol·len grans, triangulars, units per viscina. Se’n reconeixen 2 subespècies: biennis (flors sense olor amb pètals de 1.5-2.5 cm) i nervi central al final vermellós); suaveolens (flors amb olor de tarongina, pètals de 3-3.5 cm, nervi central sempre verd). L’altra espècie que possiblement veurem, tot i no ser massa comuna a Catalunya és Oenothera rosea, tota ella molt menor, i de flors roses menudes.
Es fa a lleres de rius, sorrals humits, marges de camins, terres remenades pobres en nutrients, amb saó, bàsiques, però no salines. La ssp. biennis està repartida per Catalunya i la ssp. suaveolens és més gironina. Provinent d’Amèrica del Nord és invasiva a Amèrica del Sud, Europa (des de 1614), Àsia, Àfrica del Sud, Nova Zelanda.
La rel cuita es menja com si fos salsifí, o es pot afegir al vi per millorar-ne el sabor. Les tiges joves també, però no són tan gustoses ni molt menys. Les flors es mengen en amanides. L’oli es pot ser servir per amanir, i és molt ric en àcid gamma-linolènic. L’oli s’empra com a cosmètic, combinat amb vitamina E com a conservant. De les flors se n’extreu un tint groc. Les tiges triturades fins a fer-ne pols s’empren com a cosmètic també contra les taques vermelles a la cara. De la planta se n’obté un tint groc. Els indis Lakota cremaven les llavors d’onagra com encens. Les llavors alimenten ocells granívors silvestres. El nèctar alimenta papallones, abelles i borinots. Malauradament, alguns pugons també s’alimenten dels suc de la planta.
Combinar l’oli d’Oenothera biennis amb anticoagulants pot sobreactuar. Combinada amb fenotiazines pot donar lloc a convulsions, sobre tot en esquizofrènics. Una sobredosis d’oli de bella-de-nit pot provocar mal de cap i nàusees, sobre tot amb l’estómac buit. O diarrea. En tot cas no recomanen prendre ni abans ni després d’una operació quirúrgica. Algunes persones no toleren bé l’oli d’onagra que els provoca nàusees, mal de cap i diarrea.