ORENGA
Origanum vulgare L. [1753, Sp. Pl. : 590] 2n = 30
DESCRIPCIÓ BOTÀNICA
Dins la Labiades, el gènere Origanum es distingeix per tenir la corol·la netament bilabiada, 4 estams didínams, exserts, però els anteriors més llargs, tots rectes i divergents, i calze 5-dentat. I dins el gènere, Origanum vulgare es distingeix per tenir les fulles una mica agudes, i ser les bràctees de la inflorescència membranàcies, majors de 7 mm, de color entre crema, verd o porpra, i el calze tubular amb els 5 dents iguals. Origanum vulgare és una herba de fins a 150 m d’alçària, amb base una mica forta i rizomes subterranis. Tiges rectes, amb tricomes molt dispersos, recorbats, retrorsos en general, i aplanades amb les cares alternant-se d’un entrenús a l’altre. Fulles de 15-42 × 8-22 mm, ovals, el·líptiques, una mica agudes, ciliades, piloses, amb tricomes dispersos pel dors i el revers, en especial sobre els nervis, amb glàndules esferoidals a ambdues cares, verdes pel dors i una mica glauques al revers. Pecíol de 2-12 mm, pilós. Inflorescència de 6-18 ×4-7 cm, en tirs més o menys laxe de glomèruls, amb fins a 7 branques laterals a la base, més dens a la zona superior, en total de contorn quasi esfèric; a vegades amb espigues de fins 2.5 cm naixent al mateix punt i amb bràctees imbricades. Bràctees de 4.5-9 × 2.5-5.5 mm, agudes, el·líptiques, còncaves, quasi paral·lelinèrvies, membranàcies, amb tricomes recorbats, ciliades, amb glàndules esferoidals; de color entre verd, crema i porpra.
Flors amb pedicel de 0.5 mm. Calze de 1.8-3.5 mm, tubular, amb glàndules esferoidals, amb carpostegi. Dents 5, iguals triangulars, una mica ciliades. Corol·la de 4.5-10 mm, entre crema i porpra, amb el llavi superior amb 2 lòbuls de 1-1.5 mm, i llavi inferior amb 3 lòbuls de 1.5-1.8 mm, essent el central major. Estams i estigma exserts. Núcules de 1×0.8 mm, subesfèriques, puntejades, amb àpex agut, amb la zona d’inserció bi-triangular, blanquinosa, però la resta de color castany fosc.
HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA
Es fa en marges de bardisses, de boscos, de conreus, de camins, sobre substrats una mica calcaris. A alta muntanya (a uns 2000 m snm) no creix gaire alt. Introduït a Amèrica i a la costa oriental de la Xina i SE d’Austràlia. Autòcton a bona part d’Europa i Àsia, llevat de l’extrem NE i SE, i també autòcton al Magreb. A Catalunya present arreu llevat de ales planes de Lleida, al delta de l’Ebre i al Cap de Creus.
VARIETATS
vulgare: bràctees de menys de 3 mm d’amplada, porpres, corol·la d’uns 5 mm, porpra,inflorescència poc densa. virudulum (=virens; heracleoticum:): bràctees verdoses de més de 3 mm d’amplada, corol·la blanquinosa de 5-10 mm, inflorescència compacte. Espècia culinària. Tumors al penis.
ESPÈCIES SIMILARS
(Hi ha unes 30 espècies d’Origanum que es fan a Europa, Àsia no tropical i Àfrica del Nord, a més de algunes altres plantes anomenades «orégano»).
- Hyptis suaveolens [Orégano Cimarrón]: de Cuba
- Lippia oreganoides [Orégano]: de Mèxic i Amèrica Central.
- Origanum aegyptiacum. Del Nord d’Àfrica.
- Origanum akhdarense. De Libia
- Origanum amanum. De Turquia. De flors amb el tub molt i molt allargat.
- Origanum bilgeri. De Turquia.
- Origanum boissieri. De Turquia.
- Origanum calcaratum. De les illes gregues.
- Origanum compactum Benth. Del SW de la península hispànica i del NW del Marroc. S’empra per extreure’n l’oli essencial. Conté betulina, àcid betulínic, carvacrol, timol. Fulles una mica agudes, calze tubular amb 5 dents iguals, coriàcies, porpres.
- Origanum cordifolium. D’inflorescències molt allargades. De la meitat occidental de Xipre.
- Origanum creticum (=megastachyum): flors en espigues prismàtiques allargades compactes de 20-24 flors en umbel·la i panícula densa. Contra escròfules, espasmes, tumors.
- Origanum dayi. D’Israel/Palestina.
- Origanum dictamnus: contra càncer, gasos, refredat de pit, emmenagog, nerví, escròfules, estimulant, estomacal, tònic uterí, vulnerari, ferides. De Creta.
- Origanum ehrenbergii Boiss. Del Líban i Síria. Es posen les fulles per sobre el pa amb oli perquè en mengin els joves.
- Origanum floribundum: del Nord d’Algèria.
- Origanum glandulosum: del Nord d’África. Espècia culinària. -Origanum hortense: carminatiu, estimulant.
- Origanum hypericifolium. Del SW de Turquia.
- Origanum jordanicum. De Jordània.
- Origanum laevigatum. De Síria i Sud de Turquia.
- Origanum libanoticum. Del Líban.
- Origanum majorana [S’ha tractat apart]
- Origanum × majoricum Cambess. (=majorana × vulgare ssp. virudulum). Cultivat a Xile i venut a Europa coma orenga per a la pizza. Fa uns 50 cm d’alçària i s’estén format una mata densa.
- Origanum maru: tònic uterí.
- Origanum minutiflorum. Del Sud de Turquia.
- Origanum onites L.: espècia culinària. De Turquia, Creta, Grècia i Sicília. Cultivada a Tunísia. Inflorescència en corimbe, fulles dentades. L’oli essencial (2.5%) conté 1,8- cineol; 3-carè; 4,5-dimetil-2-etil-fenol; 4-terpineol; alfa,alfa-dimetil-benzil-acohol; alfa- bisabolè; alfa-cariofil·lè; alfa-cubebè; alfa-elemenol; alfa-elemol; alfa-humulè; alfa- humulè-epòxid; alfa-muurolè; alfa-fel·landrè; alfa-pinè; alfa-terpinè; alfa-terpineol; alfa- thujè; alfa-thujona; aromadendrè; benzaldehid; beta-bergamotè; beta-bisabolè; beta- cariofil·lè; beta-cunenè; beta-fel·landrè; beta-pinè; beta-terpinè, beta-terpineol; beta- thujona; borneol; bornil-acetat; camfè; càmfora; carvacrol; carvacrol-metil-èter; carvacril- acetat; carvona; cariofil·lè; cariofil·lè-òxid; cedranòxid; cis-linalool-òxid; cis-ocimè, cis- pinà cis-sabinè-hidrat; cis-thujanol; cumín-alcohol; delta-3-carè; dihidro-carveol; elemenal; elemè; eugenol; eugenol-metil-èter; farnesola; gamma-cadinè; gamma-elemè; gamma gurjunè; gamma-terpinè; geranil-acetat; geraniol; hept-1-èn-3-ol; hex-2-enal; hex-3-èn-1-ol; hexenal; iso-pulegol; llimonè; linalool; linalil-acetat; manoïl-òxid; mircè; mircenil-acetat; muurolè; neril-acetat; oct-1-èn-3-ol; p-cimè; pentil-alcohol; patchulè; sabinè; terpinèn4n-ol; terpinolè; terpinil-acetat; thujè; timil_acetat; timol; timol-metil- èter; trans-ocimà: trans-sabinè-hidrat; trans-thujanol; triciclè; zingiberona.
- Origanum pampanini. De Líbia.
- Origanum petraeum. De Jordània.
- Origanum ramonense. D’Israel/Palestina.
- Origanum rotundifolium. De Turquia i el Caucas.
- Origanum saccatum. De Turqia.
- Origanum scabrum. Del Sud de Grècia.
- Origanum solymicum. Del Sud de Turquia.
- Origanum syriacum. De la part oriental de la conca mediterrània i península aràbiga.
- Origanum vogelii. Del Sud de Turquia.
HISTÒRIA
COLUMELA (segle I) l’emprava per adobar les olives i la tenia per planta mel·lífera que atrau les abelles. Dioscòrides descrigué suscitament Origanum onites i Origanum viride(=heracleoticum) (contra verí de serps begut en vi). NICHOLAS CULPEPER (segle XVII) sobre el «Wild Majoram» deia que està sota el domini de Mercuri. Que reforça l’estómac i el cap. Que és un remei dels millors contra l’agror d’estómac, que restaura la gana, que ajuda contra la tos i la tuberculosis, neteja el cos de la bilis (icterícia), expulsa el verí de bestioles verinoses, reforça la melsa, desintoxica de la marihuana, opi o jusquiam. Provoca l’orina i fa venir la regla. I ajuda contra l’escorbut, les picors, crostes. El suc de l’orenga instil·lat a l’oïda ajuda contra la sordesa, el dolor i els acúfens. Els escurçons no suporten estar a la vora aquesta planta.
LITERATURA
- «No todo el monte es orégano».
- «L’orenga tot mal trenca».
- «―Si vols que amor te prenga, dona-li un ramet d’orenga―. Com l’adagi ho diu aixís, jo, a l’Amor del paradís, li’n doní de rams i toies d’eixes herbes bonicoies... Mes, ai! Que encara no em prem i em té allunyat de sa cara, com un aimador qui encara no és digne de qui l’ullprèn. Vós, que feu florir l’orenga, feu-me florir també a mi fins que vostra amor me prenga per flor de vostre jardí». [JACINT VERDAGUER]
ESOTERISME
Es cull per Sant Llorenç (10 d’agost) i es penja a la cuina per prevenir incendis.
PROPIETATS DE L’OLI ESSENCIAL D’ORIGANUM COMPACTUM
- analgèsic
- antiinfecciós sistema (intestinal, bucal, pulmonar, urogenital, nerviós, sanguini,limfàtic-ganglionar)
- anticancerós
- antioxidant
- antisèptic preventiu de malalties de contagi per l’aigua
- bactericida
- desparasitari
- emmenagog
- estimulant
- estupefaent
- fungicida
- immunoestimulant
- inhibidor de l’acetil-colinesterasa
- inhibidor de la tirosinasa
- larvicida (Helicoverpa armigera, Musca domestica)
- millora la qualitat del semen
- parasimpàtic-mimètic
- preservatiu d’aliments
- tònic
- viricida
VETERINÀRIA
- Atrau a les abelles.
- Carpes (Cyprinus carpio), les protegeix dels efectes nocius de la cipermetrina.
- Ecbòlic (+aigua + farina de blat).
- Leishmania amazonensis OE UE
- Orada (Sparus aurata). Una dieta amb un 0.5% d’orenga els millora la immunitat a aquesta peixos.
- Purgant/laxant per a les vaques
- Refredat.
- Salmonel·losis en gallines i porcs OE.
- Vulnerari (ferides, mals a les potes).
USOS CULINARIS
Begudes alcohòliques: mistela, ratafia, vi.
Condiment per a carn, embotits, pasta eixuta, patates, olives, cargols, castanyes, amanides, escabetx de sardines (amb llorer, sajolida i pebre vermell).
Pizza (+ alfàbrega).
ALTRES USOS
- Per netejar botes de vi.
- Per fer colònia.
- Decoratiu.
- Fumar (sol o amb tabac)
- Fungicida a l’hort OE: Botrytis cinerea, Fusarium, etc.
- Repel·lent d’aranyes i escorpins.
- La planta és enemiga de les cols i estant a la seva vora arriba a assecar-les en vida.
POSSIBLE TOXICITAT
L’oli essencial, és molt fort, fins i tot posat sobre la pell vora alguna vena del braç. Com antisèptics potser sigui el millor, però sol donar mal de cap. Millor aplicar-lo amb una mica d’oli. No aplicar en embarassades o nens de menys de 3 anys. No injectar ni per via intramuscular ni endovenosa. No aplicar als ulls, mucoses de la boca, genitals, nas o parts sensibles. En cas d’accident rentar amb aigua abundant i aplicar oli després. En cas d’haver-lo ingerit, beure de seguida oli i prendre cortisona. No exposar-se a ple sol de seguida d’haver-se aplicat l’oli essencial. Primer fer una prova per veure si desencadena alguna reacció al·lèrgica amb una quantitat minúscula i ridícula. Per altra banda, la planta pot està contaminada amb fongs si ha estat mal assecada o s’ha collit massa tard de l’any. El millor seria collir-la aquí a finals de juny, per Sant Pere (29 de juny), o a muntanya per Sant Llorenç (10 d’agost).
PRINCIPALS PRINCIPIS ACTIUS I ELS SEUS EFECTES/APLICACIONS
- 4(3,4-dihidroxi-benzoïl-oxi-metil)-fenil-beta-D-glucopiranòsid —preventiu de càncer
- àcid 2-cafeoïl-oxi-3-(2-(4-hidroxi-benzil)-4,5-dihidroxi)fenil-propiònic —antioxidant
- àcid cafeic 1000 ppm — ARI, analgèsic, antiHIV, antiagregant, antigrip, anticàncer, antihepatotòxic, antimutagènic, antinitrosamines, antioxidant, antisèptic, antitiroideu, colagog, fungicida, immunoestimulant, LTI, ODCI, filtre solar, vulnerari
- àcid caproic 400 ppm — fungicida, pesticida, irritant
- àcid indol-3-acètic — preventiu de càncer, hipoglicemiant, insulinotròpic
- àcid làuric 200 ppm — bactericida, antivíric, hipercolesterolemiant
- àcid mirístic 1800 ppm — preventiu de càncer, hipercolesterolemiant, nematicida àcid p-hidroxi-benzoic — bactericida, antimutagènic, anti anèmia falciforme,
- immunoregulador, antioxidant, preventiu de càncer
- àcid protocatechuic 100 ppm — antiarrítmic, antiasmàtic, bactericida,
- antihepatotòxic, antiherpètic, antiinflamatori, antihisquèmic, antioxidant, antivíric, bèquic, fagocitòtic
- àcid rosmarínic 700 ppm — antianafilàctic, antiedèmic, antihepatotòxic, antiherpètic, antihemolític, antioxidant, antitiroideu, antagonista del Ca, DII
- àcid siríngic — antioxidant
- àcid ursòlic 3100 ppm — analgèsic, antiHIV, antiartrític, anticàries, antidiabètic, antihepatotòxic, antihistamínic, antiinflamatori, antileucèmic, antiobesitat; antitumoral de mama, d’estómago, de pulmó, de còlon; preventiu de càncer, hepatoprotector, LOXI, inhibidor de les proteases
- àcid vainíllinic — ARI, antihelmíntic, bactericida, anticàncer, antifatiga, antiinflamatori, antioxidant, anti anèmia falciforme, preventiu de càncer, immunoregulador
- alfa-fel·landrè 200 ppm —irritant dèrmic, laxant
- alfa-humulè 300 ppm — antitumoral
- alfa-pinè 100 ppm — bactericida, viricida, preventiu de càncer, tranquil·litzant alfa-terpinè 150 ppm — hipotensor, ARI, ACI
- alfa-thujona — bactericida, emmenagoga, larvicida
- apigenina — 11B-HSDI, antiagregant, antiherpètic, antihistamínic, antiHIV,
- antiinflamatori, antispasmòdic, antiotiroideu, preventiu de càncer, antivíric, COX-2 I, miorelaxant, musculotròpic
- aromadendrina —preventiu de càncer, antisèptic
- beta-bisabolè — antirinovíric, antiúlcera
- beta-carotè 40 ppm — androgènic, antiacné, antiasmàtio, antilupus, antifotofòbic,
- antipsoriàsic, inmunoestimulant, sinergista de l’interferó, pro-oxidant beta-elemè 30 ppm — anticàncer de matriu
- beta-fel·landrè 60 ppm — expectorant
- beta-pinè 300 ppm — antiinflamatori, antisèptic, insectífug
- Bor 40 ppm — androgènic, antiosteoartrític, antiosteoporòtic, estrogènic
- borneol 200 ppm — analgèsic, antibronquític, febrífug, antiespasmòdic, hapatoprotector, miorelaxant, nematicida
- camfè 60 ppm — antioxidant, antilític, hipocolesterolemiant
- càmfora 40 ppm — analgèsica, anestèsica, antiacné, antisèptica, preventiva de càncer, contrairritant, expectorant, ecbòlica (accelera el part), fungicida, repe·llent d’ insectes, nematicida, berrucolític
- cariofil·lè 900 ppm — ARI, antiacné, antiedèmic, antiinflamatori, antiespasmòdic, antitumoral
- cariofil·lè-òxid 300 ppm — antiedèmic, antiinflamatori, antialimentari, antitumoral, antagonista del Ca
- carvacrol 600 ppm — anestèsic, antihelmíntic, bactericida, anti-Alzheimer, IAC, antiinflamatori (↓MCP-1, ↓VCAM-1, ↓ICAM-1, ↓IP-10, ↓I-TAC, ↓MIG), antimelanòmic, antiproliferatiu (↓col·lagen-I, ↓col·lagen III, ↓EGFR, ↓MMP-1, ↓PAI-1, ↓TIMP-1, ↓TIMP- 2, ↓MCSF), antiespasmòdic, antitussiu, candidicida, carminatiu, COXI, fungicida, nematicida, traqueorelaxant, tricomonicida, vermífug
- delta-3-carè 90 ppm — antinflamtori, irritant, pesticida
- delta-cadinè 400 ppm — ARI, antiacné, bactericida, anticàries, CP450-estimulant, testosterona-estimulant
- diosmetina — ARI, antimutagènic, antirinovíric, preventiu de càncer
- eriodictiol — bactericida, antialimentari, antinflamatori, preventiu de càncer, expectorant, energizant
- eugenol — analgèsic, antiagregant, anticonvulsiu, antiinflamatori, antimutagènic, antioxidant, febrífug, antiespasmòdic, antitumoral, antagonista del Ca, carminatiu, Cit-P450 I, fungicida, larvicida, nematicida, sedant, tricomonicida, vermífug
- gamma-terpinè 1400 ppm —ACEI, ARI, ACI, antioxidant
- geraniol — bactericida, anticàncer de pàncreas, antimelanoma, antiespasmòdic, candidicida, fungicida, emètic, neamticida, sedant, tricomonicida
- germacrè-D 1200 ppm — feromona, pesticida
- kaempferol — 11B-HSDI, 5-LOXI, ARI, antiagregant, anticàncer, antihistamínic, antiinflamatori, antileucèmic, antiplaca, antiserotonina, inhibidor de l’aromatasa, COX2I, diürètic, diaforètic, estrogènic, hipotensor
- linalil-acetat 180 ppm — antiespasmòdic, sedante
- llimonè 400 ppm — ACHEI, anti-Alzheimer, antigrip, antimutagènic antiespasmòdic, anticàncer de pàncreas, expectorant, insecticida, fungicida, nematicida
- luteolina —ARI, bactericida, antiherpètica, antiHIV, antiinflamtòria, antiespasmòdica, inhibidora de l’aromatasa, hepatoprotectora
- mircè 180 ppm — ACEI, ARI, bactericida, antimutagènica, antiespasmòdica, fungicida
- naringina — ARI, antiinflamtòria, antioxidant, antivírica, preventiva de càncer, miorelaxant
- niacina 60 ppm — al·lergènica, anti-vertigen, antiambiòplica, antidisfàgica, antineuràlgica, preventiva de càncer, hipoglicemiant, vasodilatadora
- orientina — antinflamatòria, antioxiodant, preventiva de càncer
- p-cimè 3000 ppm — analgèsic, ACHLI, bactericida, antirreumàtic, antivíric, fungicida, tricomonicida
- quercetina — 11B-HSDI, 5-LOXI, ARI, analgésica, antiagregant, anticàncer, bactericida, antiasmàtica, anticataractes, astringent, anticolitis, antidiabètica, antiherpètica, antihistamínica, antigripal, antiHIV, antimalària, antipolio, antitumoral, protectora capi·llar, COMTI, COXI, hepatoprotectora, hipoglicemiant, LOXI, ODCI, PKCI, QR inductora, TKI, XOI
- rutina — ARI, anticàncer, anticonvulsiva, anticataractes, antiglaucoma, antihematúria, antihistamínica, antioxidant, antitrombòtica, antitripanosomes, antivarius, antivírica, protectora capil·lar, hipocolesterolemiant. hipotensora, LOXI, miorelaxant, vasopressora
- terpineol-4-ol 300 ppm — ACHLI, antiasmàtic, bactericida, bèquic, nematicida, espermicida, vulnerari
- terpinolè 15 ppm — desodorant
- timol 500 ppm — anestèsic, antiagregant antiateroescleròtic, antibronquític, ACHLI, antiherpètic, antiplaca, antisèptic, bèquic, COXI, desodorant, enterorelaxant, fungicida, larvicida, tricomonicida
Per llegir molt més sobre l'orenga, descarrega't el document