A Catalunya hi ha dues espècies. Pulmonaria affinis té el limbe foliar ample, oval-oblong, sobtadament contret a la base, i el pecíol estretament alat, més llarg o poc més curt que el limbe. Pota arribar a fer 50 cm d’alçada. Es troba més estrictament a la zona pirinenca. Pulmonaria longifolia té les fulles amb limbe insensiblement atenuat. El pecíol és alat i molt més curt que el limbe, que és estret. Pot arribar a fer 40 cm d’alçada. Es troba a la zona pirinenca, prepirinenca i, més enllà, cap a la zona cantàbrica. Ambdues es fan al peu de petits relleixos de les roques o a les clarianes del bosc humit. A la Fenolleda —comarca del Rosselló, tocant al Conflent i a l’Aude, que alguns habitants consideren part de Catalunya— hi ha Pulmonaria officinalis. Té les fulles contretes bruscament, essent les radicals ovals i escotades en forma de cor a la base. Pot arribar a fer 30 cm d’alçada. Normalment els majoristes la compren als països balcànics (Iugoslàvia, Romania). Alguna vegada s’hi ha barrejat Pulmonaria mollis. Es distingeixen ambdues per la prova de l’hiperòsid en cromatografia de capa fina.
Si bé hi ha botànics que reconeixen a l’àrea boreoalpina late-europea només una vintena d’espècies (principals), segons la base de dades del Kew Garden (IPNI), n’hi hauria un centenar (comptant les menors).

Des del punt de vista medicinal, hom suposa que totes les espècies de Pulmonaria han de tenir els mateixos principis actius i les mateixes propietats, aproximadament, que la Pulmonaria officinalis.

NOMS POPULARS

CATALÀ: Freixurera, Fulles de la Mare de Déu, Herba Anginera, Herba de la Freixura*, Herba Freixurera, Llet de Maria, Pulmonària. [*NOTA: la freixura són els pulmons.]

ANGLÈS: Lungwort, Jerusalem Sage.

NOMENCLATURA

Pulmonaria L. -- Sp. Pl. 1: 135. 1753 [1 May 1753] (IK)

Pulmonaria affinis Jord. -- Cat. Jard. Dijon (1848), 13. (IK)

Pulmonaria longifolia Bast. ex Boreau -- Fl. Centre France, ed. 3 [Boreau] 2: 460. 1857 (IK)

Pulmonaria officinalis L. -- Sp. Pl. 1: 135. 1753 [1 May 1753] (IK)