
És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
És planta originària de l’Oest d’Amèrica del Nord, de boscos de coníferes entre els 400 i els 2000 m snm. Però es cultiva a molts jardins en sòls argilosos o llimosos compactes de pH neutre o poc àcid o poc bàsic, a l’ombra o al sol.
Els fruits, blavosos, es poden menjar crus (després de les primeres glaçades), sols o barrejats amb el müesly. També es poden menjar cuits, o deshidratats. Se’n fa també confitura (traient les llavors) i fins un vi ensucrat. Amb les flors es pot fer una mena de llimonada. De l’escorça interna de les tiges i arrels se’n treu un tint groc. Dels fruits el tint pot sortir porpra o verd fosc. De les fulles, verd.
Millor que no en prenguin ni les embarassades ni les dones que alletin bebès. Tampoc quan hi hagi hipertiroïdisme. Una sobredosis provoca vòmits, baixada de la pressió arterial, alentiment del ritme cardíac, letargia, epistaxis, irritació dels ulls i la pell. Els efectes tòxics de la sobredosis es poden contrarestar prenent regalèssia.