Beta vulgaris L. [1753, Sp. Pl. : 222] convar. ‘Conditiva’
DESCRIPCIÓ BOTÀNICA
Tiges d'entre 1 i 2 metres d'alçada, amb fulles en forma de cor d'entre 5 i 20 cm de llarg en les plantes silvestres i molt més curt en les cultivades. Les flors amb un diàmetre de 3-5 mm són vermelloses, tenen 5 pètals i es produeixen en espigues denses. Es pol·linitza pel vent.
NOMS POPULARS
Alemany: rote Beete
Anglès: red beet
Castellà: remolacha roja
Francès:betterave rouge
Rus: Красная свекла
Ucraïnès:Червоний буряк
PROPIETATS MEDICINALS
anticanerígena
antioxidant
colagoga
depurativa
diürètica d’àcid úric i de sals
estomacal
hepàtica
immunoestimulant
potencia la resistència física
protectora de l’ADN
refrescant
rejovenidora
remineralitzant
vasodilatadora
USOS MEDICINALS
anèmia per hemorràgies
arterioesclerosis
càncer de pulmó
cansament
colesterol alt
depressió nerviosa
febre
ferides
grip
hemorroides
hipertensió
indigestions
mala circulació
malària
obesitat
osteoporosis
restrenyiment
retenció de líquids
ronquera
sida (ènemes)
tuberculosis
vista debilitada
USOS CULINARIS
Borx; crema de verdures a base de rel de remolatxa roja poc cuita, Heracleum sphondyllium, col, pastanaga, ceba, patata, tomàquet, anet, rel de julivert o de xirivia; i opcionalment carn i o peix i o ossos. Els ossos caldria bullir-los sis hores, i la carn dues hores. Però en acabat es retiren. Se n’aprofita el brou. La carn (vedella, pollastre, xai) es torna a afegir 15 minuts abans a la cocció final. Enlloc de carn s’hi pot posar bolets com ara ceps. Com a verdures també s’hi pot posar fesols, pomes petites àcides, naps, api, carbassó, pebrots, nap-i-col. La verdura es talla a bocins petits i es sofregeix en mantega o llard. El tomàquet s’hi afegeix al final. Els fesols es bullen a part. La remolatxa es mulla amb suc de llimona o vinagre després de mig cuites al forn. Les patates si la col es bullen dins el caldo durant uns 15 minuts abans d’afegir-hi les altres verdures. Es pot servir acompanyat de pa torrat i de crema àcida, a part.
E162
Rel cuita presentada en bocins als «hors d’oeuvre»
Rel liofilitzada en pols
Suc
POSSIBLE TOXICITAT
No convé gaire als diabètics ni als afectats per nefritis, cistitis o que tinguin càlculs a les vies urinàries.