![](images/picpotacavall01.jpg)
És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
L’ Herba Tora més típica és la de flor de color blau fosc (Aconitum napellus). Pot arribar a fer-se molt abundant en marges de carreteres vora pastures, o als marges de bosc (herbassars de megafòrbies). Hom hi distingeix almenys tres subespècies. La ssp. vulgare té la inflorescència simple, sense ramificacions. Les dues subespècies d’ A. napellus d’inflorescència ramificada es distingeixen perquè la ssp. lusitanicum (=lobelianum, =neomontanum) té els segments foliars de menys de 4 mm, acuminats; i el nectari amb esperó globular, no recorbat; i bractèoles de menys de 5 mm. Es fa des dels Pirineus al centre de Portugal. A Andorra es troba a la Vall de Madriu i al coll de la Botella. En canvi, la ssp. castellanum té els segments foliars de més de 4 mm d’ample, el nectari amb esperó fortament recorbat, i bractèoles de més de 5 mm. Es fa a les serres del centre d’Espanya.
Dels usos dels Acònits del món, destacaria els d’ Aconitum cordatum, que s’empra com a afrodisíac i contra la malària i tumors abdominals. A. ferox s’empra contra la lepra, i A. deinorhizum s’empra contra la malària.
Quan la ingestió del tòxic és recent, es fa una descontaminació digestiva: rentat d'estómac i administració de carbó actiu. L'eventual deshidratació i el desordre electrolític es corregeixen amb les aportacions necessàries. La disrítmia ventricular imposa vigilància contínua durant les primeres 24 hores. En absència d'antídot específic, l'única terapèutica eventual a aplicar és l'administració d'antiarrítmics al costat de la lidocaïna. Com a primera mesura caldria utilitzar l'amiodarona i la flecaïnida. També s'utilitzen bretílium, procaïnamida, difenil-hidantoïna.