
És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
Mericarpis de 4-7 3-5 mm, el·líptics, retusos, una mica cordiformes a la base, amb 4 vites dorsals i 2 comissurals, sobrepassant totes la meitat del mericarpi però sense arribar a la base. La subespècie sylvestris es distingeix per la pilositat que dona les tiges un to grisenc.
Es fa en herbassars humits, vora rierols o zones humides. Eurosiberiana però actualment cosmopolita. A Amèrica es va començar a cultivar intensivament a partir del 1800. La subespècie sativa es cultiva a bona part de l’hemisferi Nord. La subespècie urens i la subespècie sylvestris és de bona part d’Europa. La subespècie latifolia és endèmica de l’illa de Córcega.
AVICENNA (segles X-XI) recomanava la xirivia contra el mal de cap, l’estomatitis, oftàlmies, dermatitis i la febre. La xirivia s’empra pel caldo ara i, sobre tot, abans de la introducció a Europa de la patata americana.
Sopes, pastissos, púdings, muffins, halves, pickles, vins. Recomanen no prendre més de 600 g de rel cuita, o 50 g de gelea de la rel o 8 g de fruits/llavors al dia. La sopa de xirivia + ceba + porro convé als obesos i a les obeses.
Té un efecte laxant, ja sigui pels propis principis actius o pel dels plaguicides afegits. S’ha descrit abastament l’efecte fotosensibilitzador. Cal prendre precaucions i no exposar-se als raigs UV quan s’ha pres molta xirivia o s’ha aplicat externament. Pot desencadenar ́-se dermatitis de contacte amb aparició de butllofes doloroses.
L’oli essencial de xirivia actua com antibiòtic contra: Bacillus cereus ,Candida albicans ,Escherichia coli ,Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis ,Staphylococcus aureus