Les flors d’un banc més o menys groguenc s’agrupen en parelles a l’extrem d’un peduncle curt (1.5-2 cm) que surt de l’aixella d’una fulla. Calze de 2-2.5 mm, amb el tub de 1.5 mm entre glabre i pubèrul o glandulós, amb 5 lòbuls de fins 0.4 mm, triangulars, ciliats. Corol·la curta (1-1.5 cm), amb 2 llavis molt desiguals, amb el tub molt curt (3-5 mm), pelut per dins, i formant una bossa a la base. Llavi superior amb 4 lòbuls. Baies globuloses, vermelles, en parelles, brillants, a penes soldades per la base. Bràctees linears més llargues que l’ovari. Filaments dels 5 estams exserts hirsuts. Pistils (2-3) soldats al calze. Estil de 8 mm, hirsut. Estigma capitat. Baies de 7-8 mm, globoses, d’un vermell fosc al madurar, soldades lleugerament per llur base, amb 3-5 llavors a l’interior ovoides, comprimides, llises d’un bru groguenc.. Les flors s’obren al capvespre i aleshores són pol·linitzades per les papallones nocturnes. La primera nit la flor és blanca i l’estil queda retorçat mentre que les anteres s’obren i dispersen al pol·len. Essent demà el tub de la corol·la es corba i es torna groguenc, i l’estil es redreça i queda apte per a rebre el pol·len d’altres flors. Així s’evita l’autopol·linització.



HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

Es fa als marges o clarianes de rouredes de la muntanya mitjana, de les pinedes de pir oig o de la fageda. És típic del centre d’Europa, però arriba al Caucas i a la Sibèria. Introduït a Amèrica del Nord. A la península hispànica es fa al quadrant NE i a la Serralada Cantàbrica. Viu en ambients de mitja ombra, en sòls i condicions de mitja humitat. A Catalunya es troba sobre tot a la meitat NE i a les Serres Prelitorals de cap el Sud, sempre allunyada de la costa, per sobre els 500 m snm.

PROPIETATS I USOS MEDICINALS

  • antitumoral
  • asma
  • faringitis
  • vomitiva (12 FRU)
  • mal de coll/amigdalitis (gargarismes)
  • tos

ALTRES USOS

A més de la infusió (amb flors), la planta té altres usos. Amb les rames se’n fan escombres o es barregen amb la resta de farratge per al bestiar. Amb les tiges gruixudes se’n feien culates de fusells, baquetes i petites canonades.


Per llegir sobre quines plantes l'acompanyen, els principis actius i els noms populars, descarrega't el document