BITXO
Capsicum frutescens L. (sensu lato)[1753, Sp. Pl. : 189] 2n = 24
DESCRIPCIÓ BOTÀNICA
És una Solanàcia molt cultivada a Àsia, Àfrica i Amèrica pels seus fruits molt picants. Índia és el productor mundial més potent. Similars als pebrots grans comestibles són els que s'empren com a condiment: ja sigui el pebre vermell dolç o pàprika o (Capsicum annuum), ja sigui el pebre vermell picant o caiena (Capsicum frutescens). Alguns pebres vermells es caramel·litzen o fumen. D'ambdós tipus, n'hi ha més d'una varietat, que es distingeixen per la forma, la mida, el color i el gust. Les llavors són sempre abundants, de color groc clar, i reniformes. És una mata que només creix fins a 0,6 m. Porta flors blanques que produeixen fruits allargats cònics de diversos colors i formes i mides segons la varietat. Fulles ovoides, llises, de color verd poc fosc, de fins a 8 cm de longitud.
És planta bianual però pot viure uns quants pocs anys més. Flors amb corol·la llisa d’un blanc verdós, amb 5-7 pètals. Estams violacis. Fruits vermells al madurar, estretament cònics, de 1-3 × 0.3-0.7 cm.
Hi ha confusió respecte a les espècies: annuum, baccatum, cardenasii, chacoense, chinense, frutescens, praetermisusum, pubescens. Perquè s’hibriden. Per exemple la varietat d’Assam (‘Nagahari’) podria ser el resultat de la hibridació entre C. chinense × C. frutescens.
CULTIVARS
- ‘Cabai Rawit’: d’Indonèsia
- ‘Caiena’
- ‘Hawai’
- ‘Hidalgo’
- ‘Jalapeño’
- ‘Malagueta’: d’Àfrica
- ‘Kambuzi’
- ‘Llengua d’Ocell’
- ‘Nagahari’: d’Assam, emprat com a arma de dissuasió massiva
- ‘Pili-pili’: del centre d’Àfrica
- ‘Red Sabina Habanero»: del Carib
- ‘Siling Labuyo’: de Filipines
- ‘Tabasco’: de Mèxic
- ‘Wiri-Wiri’: de la Guaiana
- ‘Xiao Mi La’: de la Xina (Yunnan)
CULTIU
Des de fa uns 9000 anys es cultiven “txiles” a Mèxic. Amb el descobriment de CRISTÒFOR COLOM, ràpidament es va expandir el seu cultiu per Europa. Creix des del nivell del mar fins gairebé la cota1800 (sols als països tropicals). Prefereix temperatures altes per les nits i regs molt abundants. Se sembra directament al terreny o se trasplanta als 2 mesos des de l’hivernacle. Els “bitxos” verds són els immadurs, i els vermells són els que s’han deixat madurar (un mes).
USOS
El “txile”(Capsicum frutescens): es típic de la cuina mexicana. Sol barrejar-se en pols amb orenga, coriandre i comins castellans molts també. La Caiena combina especialment bé amb els ous. La salsa de tabasco s’elabora amb els “txiles” (Capsicum frutescens) més picants, barrejant-los amb vinagre i deixant curar la mescla en envasos d’escorça d’alzina durant uns quants anys. El tabasco adoba molt bé les patates braves.
La capsaïcina millora la circulació a petites dosi, però a grans dosi provoca inflamació amb ardor. S'utilitzen les diferents varietats per donar color, aroma i picor als guisats, tant a països tropicals com als freds.
Segons WILLIAM THOMPSON, una mena de panacea seria la barreja de Lobelia, caiena i escorça mòlta de Slippery Elm (Ulmus fulva). Al Carib, es pren una beguda composta de vi de Madeira, suc de llima, caiena i escalònies, coneguda com a Mandram. En alguns plats amb cebes i olives, la caiena és un bon complement.
PROPIETATS MEDICINALS
Tradicionalment el bitxo s'ha emprat com:
- adrenèrgica
- afrodisíaca
- anestèsica
- antiagregant
- antiasmàtica
- antibiòtica
- antídot (verí de serps, peixos)
- antiisquèmica
- antiinflamatòria
- anti-nitrosamines
- antioxidant
- antivírica
- augmenta la lipasa
- bactericida
- bronquial (constrictora/dilatadora)
- carminativa
- catabòlica
- colerètica
- cordial
- depurativa
- desintoxicant
- digestiva
- estimulant
- expectorant
- febrífuga
- fibrinolítica
- fungicida
- hemolítica
- hemostàtica
- hipoglucemiant
- inhibeix 5-LOX
- inhibeix la ureasa
- insecticida
- irritant
- lacrimatòria
- lipolítica
- psicodèlica
- radioprotectora
- repel·lent de taurons
- rubefaent
- sialagoga
- sudorífica
- úter-constrictora
- vermífuga
- vesicant
- vulnerària
USOS MEDICINALS
- abscessos
- adenoma
- alcoholisme
- al·lèrgies respiratòries
- alopècia areata
- amebiasis
- amigdalitis
- angina de pit
- anorèxia
- ansietat
- arrítmia
- arterioesclerosis
- artritis
- artrosis
- asma
- atac de feridura
- Bacillus subtilis
- blennorràgia
- boca seca
- bradicàrdia
- bronquitis
- calvície
- càncer: boca, còlon, mama, matriu, nas, pell
- càries
- caspa
- cataractes
- ciàtica
- cistitis
- Clostridium
- còlera
- colesterol alt
- colitis
- colze de tenista
- coma
- congelacions
- congestió
- conjuntivitis
- contusions
- cor debilitat
- cortisol baix
- cremades
- cucs intestinals
- deliris
- dermatitis
- diabetis
- diarrea
- dispèpsia
- dispnea
- disúria
- dolor al pit
- dolors musculars
- edemes
- enteritis
- epitelioma
- erisipela
- Escherichia coli
- estomatitis
- exantema
- faringitis
- febre
- febre groga
- ferides
- fongs
- frambèsia (Treponema pertenue)
- gangrena
- gasos digestius
- gastritis
- gonorrea
- gota
- Helicobacter pylori
- hepatitis
- herpes zòster
- hidrocele
- hidropesia
- hipertensió
- icterícia
- impotència sexual
- incontinència d’orina
- indigestions
- inflamació de la pell
- intoxicació per peix (ciguatera)
- isquèmia
- laringitis
- lumbago
- llúpies
- mal de cap
- mal de coll
- mal de queixal
- mala circulació
- malària
- malestar psíquic (bruixeria)
- mareig al viatjar
- mastitis
- nafres bubòniques
- nàusees
- nefritis
- neuràlgies
- neuropatia diabètica
- obesitat
- otitis
- paràlisis
- parestèsies
- part
- penellons
- picades de serps
- picors
- pleuresia
- psicosis
- psoriasis
- pulmonia
- ràbia
- rampes
- refredat
- reuma
- rinitis
- ronquera
- Salmonella
- Streptococcus
- taquicàrdia
- tifus
- tinya
- tiroïditis
- tos
- triglicèrids alts
- tuberculosis
- tumors
- úlceres
- varius
- verola
- vertigen
- virus
EFECTES FISIOLÒGICS
La capsaïcina és molt emprada com a rubefaent en ús extern, i com a sinergista de l’absorció intestinal o posterior distribució pels teixits d’altres principis actius. Confereix més resistència a la deformació als eritròcits.
Efectes fisiològics de la capsaïcina:
- 5-LOX-inhibidora
- analgèsica
- anestèsica
- antiagregant
- antiarrítmica
- antiespasmòdica
- antiisquèmica
- antineurítica
- antineuràlgica
- antiinflamatòria
- anti-psoriàtica
- antisèptica
- antitumoral pulmonar
- Calci-antagonista
- càncer-preventiva
- cardiotònica
- catabòlica
- citocrom P450-inhibidora
- COX-inhibidora
- diaforètica
- digestiva
- hipotèrmica (7 mg/Kg)
- nitrosamina-antagonista
- rubefaent
- sialagoga
- termogènica (0,7 mg/Kg)
- vasodilatadora
Per llegir sobre els principis actius i els noms populars, descarrega't el document