CAP D'ASE
Lavandula stoechas L. [1753, Sp. Pl. : 573] 2n = 30
DESCRIPCIÓ BOTÀNICA
Dins la família de les Labiades, el gènere Lavandula (amb unes 40 espècies) es distingeix per la corol·la netament bilabiada, sense gepa dorsal, pels 4 estams didínams, introrsos, i calze amb 13-15 nervis i 5 dents desiguals no espinosos, amb la dent central del llavi superior acabant-se en un apèndix el·líptic com una caputxa; i tub de la corol·la (blava) sobresortint molt del calze. I dins els espígols (gènere Lavandula), els Caps d’Ase (L.
stoechas) es distingeix per tenir les fulles enteres, la inflorescència compacta, amb un plomall de bràctees de color al cim, de 3.5-8 mm; i amb el peduncle de com a molt el doble de llarg que l’alçària de la inflorescència.
Lavandula stoechas fa mates molt oloroses, denses, de 20-150 cm. Les tiges joves són tomentoses amb pèls curts blanquinosos. Hi ha fulles axil·lars de 6-37 × 1.5-4 mm, amplament linears, amb marges revoluts, amb nervadura reticulada, de marges enters. Les fulles hivernants fan 6-10 1-1.5 mm i es disposen en fascicles densos, imbricades, i són blanquinoses, tomentoses amb pèls menuts compostos i amb glàndules esferoidals groguenques, especialment al revers. La inflorescència fe 1.5-5 × 0.8-1.9 cm i està formada per 9-16 verticil·lastres amb 6-14 flors cadascun, de secció quadrangular o arrodonida.
Les bràctees fan 4-8 4.5-10 mm i són amplament el·líptiques, acuminades, reticulades, de dors glabre i revers llanós i són de color roig més o menys violeta. Les bràctees superiors fan 8-36 × 2-10 mm i n’hi ha 2-8 per plomall i són més estretes (el·líptiques-lanceolades), amb el nervi central molt marcat i són de color blau-violeta. El calze fa 6-8 mm i té 4 dents agudes amb marge que pot ser molt pilós, blanquinós, amb una dent de 1.5-2 mm, apendiculada. Corol·la de 4.5-5 mm, de color blau-violeta, més fosc a la part superior. Tub, en canvi, descolorit. Lòbuls de 1.5 mm, essent els 2 superiors una mica majors que els 3 inferiors. Gola pilosa. Anteres molt poc exsertes. Núcules de 1.6-1.8 × 1.1-1.3 mm, el·lipsoides, subtrígones, més o menys aplanades (amb una cara convexa), llises, brillants, papil·loses, o no, en un àpex; de color castany.
NOTA: Lavandula pedunculata s’assembla i havia estat considerada subespècie o varietat de L. stoechas. La longitud del peduncle, però, és més del doble que la de la inflorescència. Es troba a la península hispànica a força zones llevat de al NE. I de la mateixa Lavandula stoechas se n’ha descrit la subespècie luisieri, de fulles de mida heterogènia, essent les axil·lars majors, lanceolades, i el peduncle una mica més llarg només que l’espiga. Es fa al quadrant SW de la península hispànica.
MALURES: Botrytis cinerea, Epicoccum sorghinumon, Phytoptora pelgrandis, virus en mosaic de l’alfals
HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA
Es fa a brolles d’indrets secs molt assolellats, a terra baixa i a muntanya mitjana, preferentment, però no exclusiva, sobre terreny silícic. Es pot hibridar o aproximar a Lavandula pedunculata per formar L. × sennenii (per exemple, vora el Coll de la Mola, Rojals, Serra de Prades). A Catalunya Lavandula stoechas es troba al litoral i prelitoral, al NW de Tarragona i entre el Garraf, el Bages, Osona i l’Empordà. També a les muntanyes del Sud d’Andorra i a la Garrotxa fins alguns indrets del Ripollès. A la península es troba vora el litoral excepte al Nord i és més abundant a l’interior al quadrant SW. Al món, es fa a Europa occidental i Nord de la conca mediterrània, i, introduïda, a Amèrica del Nord, Sud d’Austràlia i Nova Zelanda.
ESOTERISME
S’havia emprat en rituals per atraure l’amor, o de purificació, i per conjurar tempestes o prevenir que caiguin llamps a la casa. Segons la medecina ayurvèdica la planta és comparable a una escombra per al cervell, ja que el purifica.
PROPIETATS MEDICINALS
- anorèxics (UE posats sobre l’orella)
- antiasmàtics
- antiespasmòdics
- antihelmíntic
- antiinflamatoris
- antisèptics
- aperitius UI
- carminatius
- cicatritzants
- cosmètics
- digestius
- larvicida OE
- mucolítics
- protectors hepàtics i renals
- relaxants musculars
- sedants
- vulneraris
USOS MEDICINALS
- Alzheimer
- artritis OE UE
- asma (bafs)
- boira mental
- bronquitis crònica OE
- càncer: estómac, melanoma, mama
- cansament
- carn-esqueixats OE
- catarro OE
- cerumen a l’oïda OE
- contusions
- convalescència després d’infeccions
- convulsions
- cor nerviós
- cremades
- cruiximent OE UE
- cucs intestinals
- diabetis
- diarrea
- èczemes (OE UE)
- dolors del part
- espasmes
- estomatitis
- faringitis
- febre
- ferides OE
- Fusarium oxysporum OE
- gasos digestius
- gastritis
- grip (bafs)
- hemorroides
- hipertensió
- indigestions
- insomni
- Klebsiella pneumoniae OE
- mal de cap (bafs)
- mal de coll
- mal de queixal
- mareig
- migranyes
- mossegades
- nàusees
- nerviosisme
- otitis OE
- Parkinson
- pèrdua de l’olfacte
- Pseudomonas aeruginosa OE
- refredat (UE bafs)
- reuma OE UE
- Rhizoctonia solani OE
- Salmonella typhimurinum OE
- síndrome metabòlica
- sinusitis (bafs)
- Staphylococcus aureus OE FLO
- talls
- tos
- úlcera d’estómac
- varius
ALTRES USOS
Posats en bossetes dins els armaris en foragita les arnes. L’oli essencial s’empra en cosmètica per afer sabons, perfums, cremes de massatge, etc. Les tiges es poden cremar com a barretes d’encens. L’OE combat els curculiònids.
Per llegir sobre els principis actius i els noms populars, descarrega't el document