
És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
Glumes subiguals (17-30 mm) ultrapassant les flors, i amb 7-11 nervis. Glumel·les (lemmes) subiguals, amb 7-9 nervis la superior, la inferior (pàlea) de 12-25 mm, coriàcia, glabra, dèbilment trinervada a la base, bidentada al cim o bé mútica o bé amb aresta dorsal retorçada i geniculada i un cop més llarga que les glumes. Cada flor fèrtil té 3 estams amb filament lliure, antera sagitada (amb 2 teques). Les anteres són basifixes amb dehiscència per una fissura lateral longitudinal. El gra de pol·len és mono- colporat. El gineceu està format per 3 (2) carpels connats formats per un ovari súper. L’ovari és pubescent al cim, té un sol lòcul amb un sol òvul subapical (o quasi basal). L’òvul és amfítrop o semi-amfítrop i tenuinucel·lat o crassinucel·lat. L’estil és curt, amb 2 estigmes papil·losos i distints. El fruit és una cariòpside o gra indehiscent de forma oblonga. El pericarpi està format per una paret subtil que volta la llavor única. I hi està adherit. L’endocarpi no està endurit i l’hílum és llarg i linear. L’embrió té epiblast i un sol cotiledó molt modificat, amb escut sense fissura i en posició lateral. Els marges embrionaris de al fulla no se sobreposen. A vegades l’endosperma queda en forma líquida. Pertany al grup de civades hexaploides (fatua, sativa, sterilis). Normalment en 1 Kg de gra de civada hi ha unes 30.000 llavors. Les negroses tenen fama de ser més tonificants i més diürètiques i depuratives.
És planta de cultiu d’origen eurasiàtica, que suporta climes freds i plujosos. ESPÈCIES SIMILARS: abyssinica; barbata; byzantina; fatua; nuda; nudibrevis; sterilis; strigosa, wiestii.
https://www.infoagro.com/herbaceos/cereales/avena.htm
Hom suposa que a l’Edat de Bronze es cultivava ja l’Europa central, tot i que abans era present a Sumer i Egipte, però potser sense ser valorada.
El 2019 la producció mundial de civada (gra) s’estimava en 23 milions de tones. Rússia i Canadà en produïren 4.4 i 4.2 milions de tones, respectivament. Polònia, Finlàndia i Austràlia, i Regna Unit: 1.2, 1.2, 1.1 i 1.1 milions. Brasil, 0.9 milions de tones. Part de la producció es destina a alimentació del bestiar, sobre to per als cavalls, ja sigui en gra sencer o esclafat. Una altra part per alimentació humana es consumeix en forma de flocs, de farina o de begudes que imiten la llet o fins i tot se’n fa cervesa. La producció mundial representa l’1% de la de tots els cereals, essent el 45% per al blat de moro i el 38% per al blat, el 9% per a l’ordi, el 4% per al sorgo, el 2% per al mill, i l’1% per al sègol i un altre 1% per als altres cereals minoritaris.
L’aigua de civada és una beguda refrescant que es prepara amb flocs de civada precuits, llet, canyella, clau i sucre. I també s’hi pot posar pebre de Jamaica, vainilla, nou moscada, gingebre i pela de llima. És una mena d’orxata típica del Carib.
Una menja típica alemanya per esmorzar és la barreja de flocs de civada amb llet, sucre i ous que algun anomenen porridge. S’hi poden afegir canyella en pols, vainilla en pols, mel, panses i altres fruites seques i fins i tot trossos de fruita fresca (gerds, maduixes, nabius).
La farina de civada es fa servir per fer pastissos, galetes, farinetes, pa, pasta eixuta, creps, tortes, etc. https://www.youtube.com/watch?v=MIdu8mEOed4
Hi ha un preparat per esportistes que és la farina precuita, que només cal dissoldre amb aigua o llet per menjar-la. També hi ha proteïna de civada en pols que es ven sola o combinada amb altres proteïnes per a vegans. També es venen flocs de civada precuits per menjar sols o combinats al müesly, porridge, granola. La farina precuita, sense gluten, purificada o de races sense coberta de segó, la poden menjar els celíacs, amb precaució. De tota manera la civada en general els celíacs no la toleren gaire; i, malgrat, que moltes obres posin que és fàcil de digerir a algunes persones els resulta indigesta. La beguda o llet de civada normalment es ven amb uns quants additius. Potser l’àcid ortofosfòric fa que, com passa a les begudes estimulants amb cola, s’acabi tenint dependència per l’efecte estimulant, però a la vegada no sigui gaire respectuosa amb la bona salut renal.
La granola pot fer-se barrejant civada (flocs), fruits secs (anous, ametlles, avellanes, anacards, festucs), panses, llavors (sèsam, llinosa, carabassa, gira-sol), sucre o edulcorant (pasta de dàtils, sacarosa, mel, xarop de pita, sucre de Buda), grassa (oli verge de coco o de llinosa). https://www.pequerecetas.com/receta/granola-casera/
La farina de civada o els flocs precuits s’afegeixen a alguns gelats, pans, llets, mantega, xocolates, olis (de peix, d’oliva), pernil, llard, peix congelat, salses congelades, etc. I es pot preparar un succedani del cafè torrant la civada també.
Recepta de penets de civada: https://www.youtube.com/watch?v=F1rymMR7YMc
Pastís de civada amb cafè: flocs de civada 3 cullerades + llavors de xia 1 culleradeta + beguda vegetal de civada sense sucre 1 tassa + cafè exprès una tasseta + sal (un polsim) + 1 pela de llimona + essència de vainilla 1 culleradeta + canyella 1/2 culleradeta en pols + 1/2 canyella en rama + cacau en pols desengreixat 1/2 culleradeta + plàtan molt madur 1 + iogurt vegetal 3 cullerades. Primer es posen la canyella en rama, la pela de llimona, la civada, la xia, la llet de civada, la sal i ho bullim 3 minuts a foc fort, i anem remenant-ho. Desprès a foc suau seguin 7 minuts més. Ho retirem del foc i traiem la pela de llimona i al rama de canyella. Hi afegim l’essència de vainilla. Preparem el cafè i l’aboquen sobre la llet de civada i ho barregem bé. Ho aboquem en un bol folrat amb film transparent. Un cop refredat ho posem a la nevera, un dia. . Abans de servir-ho a taula hi posem rodanxes de plàtan per sobre, una fina capa de iogurt i la canyella en pols, el cacau en pols (o unes escates de xocolata).
De la civada també se n’aprofita el segonet, que es ven en dietètiques i herbolaris, com a laxant, anticancerigen, depuratiu, cosmètic i per abaixar el colesterol.
La planta és un bon farratge per al bestiar. Als muls els encanta. La palla seca és un bon jaç també. La palla de civada es fa servir a Rússia per fer banys contra el reuma.
Com que la civada és rica a Fòsfor (500 mg/100 g), és un cereal recomanat en l'embaràs i contra l'artritis (al costat de l'ortiga). Com a diürètica, es recomana per depurar la sang (de tòxics químics), al costat de la cua de cavall. Es considera a la civada tònica, emol·lient, calmant, antiespasmòdica, estimulant, antitumoral (abdomen). Convé als que pateixen hipotiroïdisme. També els diabètics, els esportistes d'esports d'hivern, els nens displicents, els adults amb sexualitat inhibida (impotència, esterilitat). A causa del seu contingut a Fòsfor, està indicada per als que es queixen de pèrdua de memòria.
Les civades silvestres es fan servir en cataplasmes contra tumors a les paròtides.
La civada convé als del grup sanguini B o AB. Està permesa en macrobiòtica i als celíacs (sempre que estigui purificada, sense gluten).
El beta-glucà 1-6 (per exemple, del segonet de Civada) és poc soluble. Els beta-glucans són immunoestimulants en sentit ampli. També ajuden a baixar els nivells de colesterol. Als grans o llavors es troben els beta-glucans 1-4, que abaixen el colesterol, però tenen pocs efectes sobre la immunitat. Consumir més de 3 grams de beta-glucans de civada al dia redueix els nivells de colesterol total i de colesterol-LDL a raó de l’1.3-1.8% per cada gram. La reducció major té lloc en persones amb alts nivells de colesterol previs a la prova, mentre que els menors tenen lloc en persones amb nivells normals de colesterol. La fibra de civada no afecte, en canvi, el nivell de colesterol-HDL o de triglicèrids. El consum de beta-glucans de la civada atenua la pujada de glucosa després dels àpats i abaixa el nivell d’insulina. Com més solubles estiguin disponibles els beta-glucans ja sigui per la cocció o per la formació de gelatina aquosa, més eficàcia tenen, almenys en persones amb diabetis del tipus 2. La rhamnosil-iso-wertisina protegeix la planta de les micosi. I la O-metil-apigenina-C- deoxi-he`xosid-O-hexòsid la protegeix dels nematodes com Heterodera, Pratylenchus. L’avenantramida-2c incrementa la producció de NO i inhibeix la proliferació de les cèl·lules de la musculatura llisa dels vasos sanguinis. Les avenanatramides en general són antiinflamatòries, antioxidants i en especial poden fer remetre malalties de la pell com la dermatitis atòpica, dermatitis de contacte, picors, cremades per insolació, erupcions per medicació i altres dermatitis. Les avenantramides atenuen la producció de citokines inflamatòries i de molècules adhesives, reduint l’adhesió dels monòcits a les cèl·lules endotelials. També inhibeixen la proliferació d’algunes línies cel·lulars de càncer de còlon sense afectar a les cèl·lules sanes de la mucosa. I augmenten la capacitat antioxidant de les cèl·lules sanes i tenen efecte antihistamínic. Els flavonoides de la civada poden protegir la pell dels raigs ultraviolats A. A la pell l’efecte antiinflamatori de la civada es palesa per una inhibició de la fosfolipasa A2 i per una inhibició del NF-kappaB i de la producció de IL-8. L’efecte contra la picor es palesa per una inhibició de la inflamació neurogènica, i una baixada de la producció de neuropèptids per part de les fibres C. L’efecte antioxidant es palesa per la inhibició de la LOX i de la beta-oxidació dels àcids grassos, per la quelació de ions metàl·lics i per neutralitzar els radicals lliures a través de la donació d’àtoms d’Hidrogen per part dels fenols (carronyaires de radicals lliures). I l’efecte antifúngic es constata per la presència del gen Pc-2 que li confereix resistència a Puccinia coronate entre altres fongs.