
És una planta vivaç, que no passa del pam d’alçada, amb flors totes grogues...
Fan una mica d’olor. Són dioiques, solitàries o geminades, amb peduncles curs que estan articulats a la zona del mig, i s’engruixeixen (a la meitat distal) a la fructificació. Anteres oblongues, mucronades,, 1-2 vegades més curtes que el filament. Baia de 4.5-7 mm, verda primer, després negrosa, és petita que un pèsol, amb 1-2 llavors de 3-4 mm, subesfèriques. Sol ser planta dioica. El rizoma, blanquinós, té 2-5 mm de gruix. L’autèntica fulla és una esquama de 5-10 mm, triangular, aguda, acuminada, amb una banda central de color castany i voravius hialins, i es prolonga en un esperó de 3-5 mm, persistent, espinós entre patent i retrors. Les flors o són bisexuades o unisexuades i s’agrupen en fascicles de 1-4, amb pedicels de 3-7 mm amb bràctees de fins a 1 mm rodejant del tot la base. Tèpals de 3-4.5 mm de color groc crema amb marges translúcids. Anteres de 0.9-1.1 mm, grogues, dorsifixes.
És espècie típica de la conca mediterrània. Es pot trobar a sotabosc aclarit d’alzinars, pinedes de pi blanc o pi pinyer, marges de camins, clarianes a garrigues i màquies.
Per curar-se de les febres de la malària cal pixar cada dia en dejú pel matí al peu d’una esparreguera.
Un bon manat d’espàrrecs es pot convertir en una esplèndida truita. Es trenquen a bocins amb els dits, es saltegen amb oli calent, s’hi afegeix all triturat i al final s’hi aboquen els ous batuts. Millor que quedi una mica crua que no pas cremada. Es poden coure també a la basa. O posar en sopes, estofats, paelles, o un cop cuits al vapor, menjar-los amb salsa maonesa, mantega calenta o simplement oli d‘oliva.
APICIUS (segle I) a «De re coquinaria» escrivia sobre com cuinar i menjar els espàrrecs silvestres. Els antics egipcis ja coneixien els espàrrecs. A Catalunya és força comuna, però manca a les muntanyes dels Pirineus i a les zones humides de la Serralada Transversal.
Es cull l’esparreguera boscana per fer de fons verd de rams de flors o corones a les floristeries.
Menjar molts espàrrecs pot provocar insomni i inflamar les vies urinàries. Menjar-se'ls tendres, crus, pica la gola uns instants.