PÈSOL
Pisum sativum L. [1753, Sp. Pl. 2: 727] 2n=14
DESCRIPCIÓ BOTÀNICA
Les plantes del gènere Pisum es caracteritzen per ser plantes anuals, enfiladisses, glabres i glauques, i per tenir el calze campanulat amb 5 dents foliàcies desiguals, essent les dues superiors més curtes i més amples,; l’estendard orbicular, amb dues bossetes a la base; els estams diadelfs amb el tub truncat transversalment en angle recte; l¡’estil geniculat a la base, plegat al llarg, arquejat, eixamplat i comprimit lateralment al cim; el llegum gran, oblong, truncat obliquament i acabat en bec, no estipitat, glabre amb unes quantes llavors. Les flors són grans, de 1 a 3 sobre peduncles axil·lars,. Les fulles són grans, paripinnades, acabades en un circell ramificat, amb estípules foliàcies més amples que els mateixos folíols, dentades. Les pesoleres són plantes herbàcies anuals, enfiladisses, molt variables en forma i hàbit, glabres. Arrel pivotant que tendeix a aprofundir força. Fulles paripinnades acabades en circells. Inflorescències en raïms naixent de bràctees foliàcies –de fins a 9 × 4 cm– a les aixelles de les fulles.
Fulles paripinnades; els 3–5 (7) folíols distals generalment reduïts a circells enfiladissos, folíols normals 2–6, oposats, ovats, el·líptics o obovats, generalment 1.5–5.5 cm de llarg i 1–2 cm d'ample. Estípules foliàcies, ovades, generalment més llargues que els folíols, semi-cordades, amplexicaules i dentades. Inflorescència amb flors solitàries o raïms amb 2 o 3 flors a l'àpex del peduncle. Calze campanulat, 5-lobat, els 2 lòbuls superiors més amples. Corol·la de 1.5–2 cm de llarg, blanca o rosada, amb estendard obovat o sub-orbicular, ales falcades oblongues, quilla encorbada, obtusa. Estams 10, diadelfs, el vexil·lar lliure. Estil barbat a la cara interna. Llegums oblongs o cilíndrics, més o menys comprimits, 2.5–12.5 cm de llarg × 1.5–2.5 cm d'amplada, rectes o corbats, carnosos i cerosos al madurar, dehiscents. Llavors 3–12, esfèriques però de forma exacta i mida variables. Llavors (pèsols) de 4 a 10 en beines (tavelles) d'entre 5 i 10 cm de llargada. Normalment són verds, però n’hi ha també de daurats o de porpres.
HÀBITAT, DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA I CULTIU
Els pèsols segurament deriven de Pisum etaltius, espècie silvestre que es troba des de la conca mediterrània fins el Tibet. Es cultivava al Kurdistan, Egipte i a la conca del Danubi a finals del Neolític. A Geòrgia,m per exemple, el cinquè mil·lenni abans de Crist. Al Neolític hi havia pesoleres a Grècia, Síria, Turquia, Israel, Jordània i Iraq. A Egipte n’hi havia cap el 4800 a.C. a la zona del delta del Nil. A Afganistan i al Nord de l’’Índia n’hi havia ja el 2000 a.C. Al Sud, cap el 1500 a.C. Els soldats romans collien pèsols silvestres Líbia i Tunísia (Numídia) i a Judea. Els tirabecs (pèsols que es mengen tendres amb tavella i tot) es cultivaven en temps d’ENRIC IV a França el segle XVI. N’hi ha de mata baixa i de mata alta. Una espècie similar (Pisum odoratum) va servir per promulgar les tres lleis de la genètica a MENDEL. Creixen bé entre 10 i 18oC. Poden donar pèsols ja als dos mesos de la sembra. Els països amb més productivitat són Canadà, França, Dinamarca, l’Índia (Nord) i Austràlia (Suc-centre). Però la producció per país està encapçalada per la Xina (12 milions de tons l’any), seguida de l’Índia (4.8). A Catalunya són famosos el pèsols del Maresme. Diuen que cal sembrar els pèsols en lluna nova perquè produeixin més i més temps.
LITERATURA I ESOTERISME
- «Més eixerit que un pèsol»
- «Qui no vol menjar sopes a l’estiu ha de fer pèsols a l’abril».
- «Si vols menjar pèsols al segar, al mes d’abril els has de sembrar»
- SOMNIS: Somniar pèsols és senyal de progrès del pla que s’està seguint. Si són molt tendres, és senyal d’abundància material i afectiva. Si mengem pèsols, és senyal de final de l’etapa actual en els negocis o en l’estat de salut. Si sembrem pèsols en somnis, és senyal d’un projecte esperançador. Menjar-los dins la sopa és senyal de baralla dins la família. Veure pèsol secs és senyal d’herència.
- PÒSIT DEL CAFÈ: veure-hi un pèsol és senyal d’èxits imprevistos.
SUBESPÈCIES
Segons Flora Iberica a la península hi ha dues subespècies.
- La ssp. sativum es distingeix per tenir les llavors llises o alveolades ruguloses i les estípules de 64-88 mm i el fruit de 12-18 mm d’amplada.
I dins aquesta subespècie hi distingeixen la varietat sativum, amb estípules sense taca basal, flors sovint del tot blanques, llavors de 8 mm esferoidals. És la més cultivada.
I també la varietat arvense (L.) Poir. ales porpra, llavors de 6 mm anguloses. Sovint es veu assilvestrada.
- La ssp. elatius (M. Bieb.) Asch. & Graebn. té les llavors papil·loses, i les estípules de 16- 66 mm, e,l fruit de 9-13 mm.
I dins aquesta subespècie hi distingeixen la varietat elatius que té peduncles de 5 a 19.5 cm, més o tan llargs com la fulla i 2-4 cops més llargs que l’estípula. Es veu sovint silvestre.
I també la varietat brevipedunculatum P.H. Davis & Meikle, amb peduncles de 0.5- 6 cm, més curts que la fulla i 1-1.5 cops més llargs que les estípules. Es troba escampada per espasis oberts no ruderals.
USOS CULINARIS
Normalment es mengen tendres i bullits. Es venen també congelats. Els tirabecs molt tendres es mengen amb tavella i tot. Els pèsols ja madurs i dus es reserven per al bestiar; i es poden coure amb ajuda del bicarbonat sòdic perquè s’estovin abans. Quan no s’empraven pesticides hi havia algun pagès que es menjava els pèsols crus. Normalment es couen al vapor o dins l’aigua i amb algunes fulles de menta o de llorer i amanits amb mantega o oli, sal i pebre; sols o amb patates, pastanaga, ceba, arròs i/o amb altres verdures. Si es serveixen amb altres llegums, millor coure’ls per separat. La llet vegana de pèsols s’elabora amb proteïna de pèsols, fosfats, oli de gira-sol, espessidors, aromes i micronutrients (vitamina D2, vitamina B3, vitamina B6, B12, vitamina A, Ferro, oli d’algues ric en àcids grassos poliinsaturats de la sèrie omega-3). És de recent comercialització (2021) i sol elaborar-se a partir de pèsols grocs partits. Proteïna vegana de pèsol sola o combinada amb altres (cànem, soja, arròs) és força assequibles avui en dia com a complement esportiu o per a culturistes.
USOS I PROPIETATS MEDICINALS
- alimentació vegana (proteïna)
- anèmia
- berrugues
- calor
- càncer
- contraceptiu
- diabetis
- disenteria
- diürètic
- èczema
- febre
- indigestions
- infeccions urogenitals
- llet escassa
- nàusees
- triglicèrids alts
- tumors als testicles
POSSIBLE TOXICITAT
Pot haver-hi intolerància similar a la de les faves que donaria mareig i mal de cap amés d’anèmia hemolítica. O poden resultar tòxics degut als pesticides o a productes afegits per a conservar-los.
Per llegir sobre els principis actius i els noms populars, descarrega't el document